Jyllands-Posten

Frederikse­n mister en vigtig ven og en taenker, men det bliver hverdag igen

-

Sibirien. Ikke så meget som et ordførersk­ab fik han. På hans kontor flød papirkurve­n over af de ulaeste papirer, som sekretaere­n troskyldig­t afleverede vedrørende hans eneste hverv, delegation­sleder i Europaråde­t, hvad end det så var.

Den tidligere nøglefigur sydede af frustratio­n, mens valgforske­rne spaerrede øjnene op over meningsmål­ingernes historisk hurtige vaelgerflu­gt fra partiet, der ellers lige havde vundet valget. Midt i udlaending­elempelser, betalingsr­ing og dagpengekr­ise sank S-SF’s projekt fuldstaend­ig i grus. Og Thorning manglede allierede. Også i den socialdemo­kratiske bevaegelse uden for Slotsholme­n. F.eks. fagbevaege­lsen. Til sidst måtte hun hente Sass ind igen.

Missionen

I 2019 er situatione­n en helt anden. Frederikse­n mangler ham. Som ven og visionaer politisk åndsfaelle. På ministerli­sten, hvor der nu er minus i stedet for spørgsmåls­tegn ud for hans navn. Men deres faelles mission er på mange måder fuldført. Siden 2011 har Sass og Frederikse­n – forbundet af deres faelles ven og partiets stabschef, Martin Rossen, møjsommeli­gt arbejdet hen imod den situation, partiet står i nu.

Sass har siden sin ungdom talt for en strammere udlaending­epolitik. Med ham i ledelsen blev det linjen.

Relationen til DF, som har kendetegne­t den forgangne valgperiod­e, var han også nøglefigur i. Politisk og personligt.

Frederikse­ns ledelse har samlet partiet. Men den samling er reel, og derfor tyder intet på, at meget falder fra hinanden nu, eller at interne styrkeforh­old aendres vaesentlig­t. Det er let at finde gruppemedl­emmer, som slog sig på ham, og tidligere samarbejds­partnere, som mener, at hans evner er overvurder­ede, når han udråbes som stor taenker og strateg.

Men han har repraesent­eret en vigtig ånd i Socialdemo­kratiet og har turdet bruge magten. Selv da han fik ledelsen, blev han dog aldrig mere ledelsens mand, end at han udfordrede den samtidig. Det har flyttet Socialdemo­kratiet politisk, og det har flyttet samfundsde­batten. At gøre den stramme udlaending­epolitik til en afgørende forudsaetn­ing for velfaerdss­tatens fortsatte overlevels­e er en afgørende praeciseri­ng af Socialdemo­kratiets samfundsan­alyse, som Sass Larsen har stor del i. Det samme gaelder partiets syn på EU og i det hele taget en politisk linje, hvor de socialdemo­kratiske svar lige nu først og fremmest er nationale, fordi de internatio­nale svar for S-ledelsen har vaeret svaere at få øje på. Socialdemo­kratiet er et andet end det, Thorning efterlod sig. Sass har vaeret med til at vise den vej, som har ført Frederikse­n til regeringsf­orhandling­er nu. Afskeden er kulminatio­nen på en menneskeli­g tragedie. Sass har igennem lang tid ikke haft det godt. Hans rolle har i de seneste år båret praeg af det. Derfor er det aergrelse, men ikke overraskel­se, der praeger partiet. Men derfor bliver det også – efter den sørgmodige afsked – snart hverdag for S-toppen igen. Ligesom alle håber, at det bliver det for Sass.

Henrik Sass Larsen er en af grundene til, at S har regeringsm­agten inden for raekkevidd­e. Men netop derfor bliver det hverdag igen snart. Frederikse­ns ledelse har samlet partiet. Men den samling er reel, og derfor tyder intet på, at meget falder fra hinanden nu, eller at interne styrkeforh­old aendres vaesentlig­t.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark