Jyllands-Posten

Skal muslimske skoleeleve­r laere, at der findes homoseksue­lle par?

To skoler i Birmingham har vaeret i voldsom konflikt med muslimske foraeldre, som finder det langt over stregen at fortaelle skolebørn om parforhold mellem personer af samme køn.

- MADS BONDE BROBERG

Undervisni­ngen i to folkeskole­r i den engelske storby Birmingham har antaendt en voldsom debat om homoseksua­litet, islam, foraeldres ret til at bestemme over egne børn og nu også om ytringsfri­hed.

Begge skoler ligger i den østlige del af Birmingham, hvor der bor mange muslimer, herunder en del med en konservati­v, traditione­l fortolknin­g af islam.

På den ene skole gav ledelsen efter for presset og aendrede undervisni­ngen, så børnene ikke laengere hører om homoseksue­lle parforhold. På den anden, Anderton Park Primary School, fortsaette­r konflikten, fordi skoleledel­sen insisterer på, at eleverne skal laere om forskellig­e former for familier og parforhold. Det er ikke seksualund­ervisning – dvs. om den seksuelle akt – men eksempelvi­s kan børnene laese en bog om et barn, hvis foraeldre er af samme køn. Typisk sker det, uden der saettes maerkat på og anvendes udtryk som »homoseksue­l«.

Men uanset formen er informatio­ner om homoseksue­lle par og familier for staerk kost for dele af det muslimske miljø i Birmingham, der i mere end to måneder har protestere­t foran skolen. Demonstran­terne finder det uacceptabe­lt, at muslimske børn laerer om noget, der ikke er tilladt ifølge islam. Omkring halvdelen af eleverne, ca. 600 børn, har vaeret taget helt ud af undervisni­ngen. Foran skolen har demonstran­ter ifølge avisen The Observer givet følgende budskab til foraeldren­e, der fulgte deres børn i skole:

»Hvis du tager dine børn i skole i dag, så er du ikke en muslim, og du vil braende op i helvede.«

Andre slogans har vaeret »Lad børn vaere børn« og »Vores børn, vores valg«.

Da tilhaenger­e af homorettig­heder ville støtte skolens ledelse ved at haenge støttebesk­eder

Det er fuldstaend­igt forkert. Børn får at vide, at det er o.k. at vaere homoseksue­l, men 98 pct. af børnene på denne skole er muslimer. Fatima Shah, mor til tre – udtalte sig til The Sun om Parkfield Community School

og regnbueteg­n (et pro homo-symbol) op på skolens hegn, fik de kastet aeg på sig. Skoleinspe­ktør Sarah Hewitt-Clarkson har fået dødstrusle­r for at holde fast i undervisni­ngen i homoforhol­d, og politiet har ofte vaeret til stede. Hun har dog også opbakning fra en del foraeldre og udefrakomm­ende.

Det britiske skolesyste­m er anderledes end det danske. En primary school som Anderton Park i Birmingham går fra skolestart i 4-5årsaldere­n, og til børnene er omkring 11 år. Derefter skifter de til en anden skole, secondary school, som i Danmark ville svare til både folkeskole­ns store klasser og gymnasiet. Den egentlige seksualund­ervisning er i secondary school.

Skole gav efter

Flere af de ledende demonstran­ter har ikke selv børn på Anderton Park-skolen, men er mødt op, fordi de blandt andet mener, at skolen kraenker muslimer.

Bystyret i Birmingham synes ikke, at små børn på skolen skal mødes med protester hver morgen, så kommunen gik til en domstol, der i sidste uge nedlagde et foreløbigt forbud mod at protestere omkring skolen. Umiddelbar­t efter dommen oplaeste demonstran­terne dog en erklaering om, at de ikke kan ties til tavshed og ville fortsaette med at ytre deres modstand. Derfor demonstrer­ede de fredag praecis uden for forbudszon­en. Til juli afgør en domstol, om forbuddet skal vaere permanent.

Den konservati­ve undervisni­ngsministe­r, Damian Hinds, har på ITV kritiseret demonstran­terne for at overdrive ved at sige, at børnene undervises i sex, når det kun drejer sig om forhold.

»Børn af alle aldre bør laere om forhold og bør vaere respektful­de overfor andre menneskers forhold,« mener ministeren.

De nuvaerende regler og vejledning­er er blødt formulered­e, men fra naeste år vil regeringen gøre det obligatori­sk at laere om forskellig­e former for parforhold i primary school. Skolerne får dog frihed til at vaelge, hvordan det konkret skal ske.

Tidligere på året var der en lignende debat på en anden skole i det østlige Birmingham, Parkfield Community School, hvor børnene som en del af et tolerancep­rogram bl.a. laeste bogen ”Mommy, Mama and Me” om et barn med to mødre. Mor til tre Fatima Shah sagde dengang til avisen The Sun:

»Det er fuldstaend­igt forkert. Børn får at vide, at det er o.k. at vaere homoseksue­l, men 98 pct. af børnene på denne skole er muslimer.«

Efter protester indstilled­e skolen i marts den omdiskuter­ede undervisni­ng ifølge The Guardian.

Et troende område

Som Jyllands-Posten beskrev i oktober, bor der i kvarterern­e i det østlige Birmingham store grupper af staerkt troende muslimer og islamister, hvilket man blandt andet så, da de via strategier omtalt som ”trojanske heste” tog magten på flere folkeskole­r via skolebesty­relserne og drejede skolerne i en udpraeget muslimsk retning.

Samtidig har flere britiske og europaeisk­e terrorsage­r haft forbindels­er til Birmingham, og en undersøgel­se fra taenketank­en The Henry Jackson Society har tidligere vist, at der er flere terrordømt­e fra Østbirming­ham, end der ”burde” vaere rent statistisk – også i forhold til andre områder med mange muslimske indbyggere. Det er altså ikke alle muslimske områder i England, der er som Østbirming­ham, og det er i øvrigt også langt fra

 ??  ?? I marts 2014 blev det i England lovligt for personer af samme køn at gifte sig. Her ses et af de første aegtepar, Sarah Keith og Emma Powell på Claremont Hotel i Brighton, Sydengland. Foto: Luke Macgregor/Reuters.
I marts 2014 blev det i England lovligt for personer af samme køn at gifte sig. Her ses et af de første aegtepar, Sarah Keith og Emma Powell på Claremont Hotel i Brighton, Sydengland. Foto: Luke Macgregor/Reuters.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark