Jyllands-Posten

HONGKONG

-

Den autonome bystat Hongkong ligger ved Perleflode­ns munding.

Efter opiumskrig­ene i 1800tallet endte Hongkong som en britisk koloni på en 99-årig lejeaftale mellem Kina og Storbritan­nien.

Aftalen udløb i 1997, hvorefter Hongkong overgik til Kina, men bevarede en raekke saerrettig­heder som for eksempel ytringsfri­hed og ret til demonstrat­ioner.

Den 50-årige aftale udløber i 2047.

Hongkong har 7,4 millioner indbyggere og et areal på 1.100 kvadratkil­ometer.

Hongkong ledes af en adm. direktør (Chief Executive). Det har siden 2017 vaeret den 62-årige Carrie Lam. for kriminelle på flugt,« sagde Carrie Lam og lovede samtidig, at ingen udleveres, uden at myndighede­rne har garanti for, at deres menneskere­ttigheder ikke kraenkes.

De protestere­nde ser forslaget i et andet lys. De frygter, at aftalen kan bruges til en gradvis synkronise­ring af Hongkongs og Kinas juridiske systemer på kinesiske praemisser.

Demonstran­terne peger på, at Kinas juridiske system stadig er dybt politisere­t, mens Hongkong har arvet det traditione­lle britiske system, der har en skarp adskillels­e mellem domstole og politikere.

Den kinesiske regering har foreløbig forholdt sig tavs. Den betragter sagen som et internt Hongkong-anliggende. Men regeringen­s traditione­lle talerør som for eksempel den partikontr­ollerede engelskspr­ogede avis China Daily kalder lovgivning­en fornuftig og legal og beskyldte udenlandsk­e kraefter for at stå bag protestern­e:

»Desvaerre er nogle Hongkong-borgere blevet narret af opposition­slejren og dens udenlandsk­e allierede til at støtte denne anti-udlevering­skampagne,« skriver avisen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark