Jyllands-Posten

Nesbø noir

12. bind af den slidstaerk­e serie om Harry Hole er på gaden, for hverken forfattere­n eller laeserne er faerdige med ham.

- NIELS LILLELUND

Vi har en naturlig psykisk spaerring mod at draebe. Her er der stor forskel på at vaere snigmorder og knivmorder, det sidste er det svaereste, det hårdeste, den taette fysiske konfrontat­ion, det har vi en naturlig aversion imod. Jo Nesbø, norsk forfatter

Jo Nesbø sidder i baren på Hotel Nimb, og man kunne naeppe have fundet et mere upassende sted at placere ham. Den lille spaendstig­e mand bliver naesten vaek i de enorme møbler, og han er med sin udstråling hele antitesen til det pompøse lokale, der emmer af internatio­nal business og forhastede møder.

Nesbø er nordmand snarere end businessma­n, selv om han selvfølgel­ig har tjent styrtende på sine bøger om Harry Hole, der er udgivet i 50 lande og lever i deres egen liga, når vi taler krimibølge; det er meget stort.

Det er vaerket efterhånde­n også. Den aktuelle roman med den knappe titel ”Kniv” er nummer 12 i raekken om Hole, den norske politimand, der er mere utilpasset, end godt er, og som i det virkelige liv for laengst ville have oplevet sin sidste MUsamtale.

Men han er heldigvis fiktiv. Heldigvis, for vi laeser stadig krimier for at laese om noget andet end virkelighe­den. Også, i hvert fald.

Hole og den norske mand

Du er stadig ikke faerdig med Harry Hole, laeserne heller ikke. Vidste du fra begyndelse­n, at det skulle vaere én lang serie?

»Jeg vidste ikke, at det skulle blive så mange bøger, og jeg vidste heller ikke, at det skulle blive en serie før den tredje bog, ”Rødhals”. Jeg har og havde jo også forskellig­e svinkeaeri­nder, men nej, jeg er ikke faerdig med ham ...«

Og laeserne heller ikke, som det

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark