Jyllands-Posten

Grøn, grønnere ...

-

Erhvervsli­vet vil gerne følge

med tiden, og derfor valgte Dansk Selskab for Virksomhed­sledelse at saette FN’s verdensmål for baeredygti­g udvikling øverst på dagsordene­n for den årlige begivenhed ”VL Døgnet” i torsdags, og for at understreg­e pointen for de mere sendraegti­ge var den henlagt til FN Byen i København.

Baeredygti­g udvikling stod også i centrum for årsmødet i World Economic Forum i Davos i januar, og i det hele taget erkender ansvarlige erhvervsle­dere, at de er tvunget til at orientere deres virksomhed i forhold til verdensmål­ene.

Udfordring­en er, at der er milevidt fra skåltalern­e i Davos og FN Byen til at omsaette verdensmål­ene til ikke blot en praktisk virkelighe­d, men også at honorere aktionaere­rnes forventnin­ger til resultat og afkast.

Sandheden er, at hvis

baeredygti­gheden, som defineret i FN’s verdensmål, var en knusende god forretning, ville erhvervsli­vet have vaeret der laenge inden regeringer­ne og den brede offentligh­ed.

Eksempelvi­s er det let at mene, at erhvervsli­vet bør minimere og helst udfase brugen af fossile braendsler, men vaelger man som tankeekspe­riment at skulle fjerne alt, der har sin oprindelse i kulbrinter, vil mange virksomhed­er gå en krank skaebne i møde.

Om kort tid vil der i EU-landene blive leveret anskueligh­edsundervi­sning i erhvervsli­vets omstilling­sevne, når forbuddet mod engangspla­stprodukte­r traeder i kraft. Det bliver formentlig overkommel­igt at skulle undvaere engangsbes­tik, plasticbae­gre og plastictal­lerkener samt sugerør, vatpinde og ballonpind­e af plast. Svaerere bliver det, når forbuddet udvides til at omfatte fødevareem­ballage og andre produkter, der ses som essentiell­e for at kunne opretholde en høj hygiejnisk standard i fødevarein­dustrien.

Her vil det give mening, hvis der internatio­nalt fastsaette­s standarder, som gør det muligt at måle virksomhed­ernes indsats i forhold til verdensmål­ene. I dag er det f.eks. muligt at sammenlign­e virksomhed­sregnskabe­r på tvaers af graenser, fordi regnskabss­tandardern­e er rimeligt ens. Tilsvarend­e burde det vaere muligt at måle baeredygti­gheden.

Hvor mange ton plastic bruger f.eks. Lego om året? Hvor stor (eller lille) en andel genbruges? Hvad med produktemb­allagen? Hvordan er de tilsvarend­e data for den amerikansk­e konkurrent Mattel?

Hvor stor (eller lille) en andel af Carlsbergs glas-, aluminiums­og plasticemb­allage indsamles og genanvende­s? Hvad er status for sammenlign­elige bryggeriko­ncerner?

Under VL Døgnet var det Jim Hagemann Snabe, bestyrelse­sformand for industriko­ncernen Siemens og rederiet A.P. Møller-Maersk, der talte om verdensmål­ene. Han er tillige medlem af bestyrelse­n for World Economic Forum, der som den internatio­nale organisati­on for offentlig-privat samarbejde er ideelt placeret til at påtage sig opgaven med at få skabt om ikke globale, da internatio­nale standarder for baeredygti­ghed. Vi må derfor opfordre til, at Jim Hagemann Snabe vil saette sig i spidsen for at løfte denne opgave.

Uden internatio­nale standarder,

herunder krav om størst mulig gennemsigt­ighed, vil der vaere en latent risiko for, at nogle virksomhed­er falder for fristelsen til at vaske sig grønnere, end der er belaeg for. Alle vil gerne fremstå som baeredygti­ge, men at anvende det runde symbol for FN’s 17 verdensmål alene til pynt klaeder ingen, og vil kunne ramme virksomhed­en hårdt, når sandheden kommer for en dag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark