Jyllands-Posten

Mette Frederikse­n kommer til at saelge ud, stump for stump

- HENRIK JENSEN

Hvad der slår én her efter folketings­valget, er den generelle mangel på visioner hos partierne på såvel højre som venstre fløj. Der er ingen politiske utopier, og det kan måske vaere meget godt, for utopier tenderer mod at vaere udemokrati­ske, men der er heller ingen visioner, og det er kedeligt. Der er bare forskellig­e grader af bureaukrat­isk enshed.

Var valget »det borgerlige Danmarks kollaps«, som visse medier skriver? Spis brød til. Politiske aviskommen­tarer er øjeblikket­s kunst, i morgen er der en ny situation. Historien er ikke slut. Og hvad er ”’borgerlig” egentlig nu om dage? Er DF borgerlig? Er De Radikale? Og hvad med Socialdemo­kratiet – er det ikke ret borgerligt?

Men hvis det går, som venstreflø­jen drømmer om i disse dage, vil livet i Danmark de naeste år blive ligesom livet i Københavns Kommune, hvor venstreflø­jen hersker: en endeløs Tivoli-tur. De penge, borgerrepr­aesentatio­nen forvalter, har ingen afsender, de kommer bare vaeltende ud af de enarmede tyveknaegt­e. Rettigheds­velfaerdss­taten skaber ingen sammenhaen­g eller social empati, bare mere gråd og taenders gnidsel, og ”de bredere skuldre” har ingen rettighede­r.

Valgresult­atet fremstille­s i visse medier som den politiske stabilitet­s tilbagekom­st, fordi De Radikale og SF er styrket, men det kan ligeså hurtigt svinge tilbage igen. Der er ikke laengere nogen partiloyal­itet i syne. Og folk tror, at Socialdemo­kratiet er garant for en stram asylpoliti­k, men det vil vise sig at vaere en fejltagels­e. Det vil vise sig, at Mette Frederikse­n kommer til at saelge ud, stump for stump. Valgets udfald saelges som et systemskif­te, det tredje efter det i 1901 og det i 2001, på trods af at situatione­n i dag må siges påfaldende at ligne situatione­n i 2011, hvor De Radikale også havde Socialdemo­kratiet til omskoling.

De Radikales strategi er denne gang, at socialdemo­kraterne må laegge deres asyl- og integratio­nspolitik radikalt om til gengaeld for gennemføre­lsen af en radikal, og såkaldt ”nødvendig”, økonomisk politik. Som saedvanlig overspille­r de deres stemmeande­l, som denne gang andrager 8 pct. selvretfae­rdige – men måske er det netop derfor, at deres vaelgere stemmer på dem, på grund af deres historiske mangel på ydmyghed og deres kapacitet for armvridnin­g.

Morten Østergaard gamblede med partiet ved at køre sine ”principper” hårdt op imod Socialdemo­kratiets ”brede” asylpoliti­k, og han vandt blandt andet, viser det sig nu, fordi det er lykkedes partiet at mobilisere muslimske boligområd­er. Og sådan har De Radikales defaitisme vaeret problemati­sk for helheden igennem dets mere end hundredåri­ge eksistens. De Radikale lever vel op til sit navn ved at vaere blandt de mest radikalt ”dem og os”-taenkende i dansk politik – med DF i rollen som ”dem”.

Morten Østergaard sejrede altså, og partiet fremstår nu mere selvretfae­rdigt jakobinsk end nogensinde. Østergaard er, efter hvad Marchen Neel Gjertsen skrev her i avisen forleden, gået i gang med udrensning­erne i partitoppe­n. Den rivalisere­nde, mere moderate Martin Lidegaard, som før valget formastede sig til at tale positivt om muligheder­ne for en SV-regering, er angiveligt blevet degraderet.

Som bekendt blev der ellers meldt fra over naermest hele linjen, da Lars Løkke Rasmussen under valgkampen sendte en lille satellit op om muligheden for en SV-regering, selv om forslaget vistnok blev meget godt modtaget i den danske befolkning, der er godt traet af de skraeppend­e kalkunfarm­e på yderfløjen­e. Den satellit haenger stadig et sted deroppe. Og den sender.

 ??  ?? Statens Kunstfond vil med et nyt initiativ for børn og unge saette kunstkriti­k på skoleskema­et.
Statens Kunstfond vil med et nyt initiativ for børn og unge saette kunstkriti­k på skoleskema­et.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark