Jyllands-Posten

Baeredygti­g udnyttelse af naturen er endt som et konfliktte­ma, der kraever regulering

-

Mogens Schou cand.polit., tidl. udviklings­chef i Fødevaremi­nisteriet

Jordens ”naturkapit­al” danner grundlaget for vores tilvaerels­e, og klimaudvik­lingen understreg­er dens sårbarhed over for vores forbrug af dens råvarer og evne til at optage spildprodu­kter. De ydelser, vi traekker ud af vores jord, er op mod to gange mere vaerd end det globale bnp.

Alligevel gør vi kun lidt for, at denne vaerdi afregnes af brugerne. I stedet for vedtages flere og flere regler for at begraense de aktivitete­r, der påvirker naturen.

Den kommende socialdemo­kratiske regering in spe vil gøre Danmark til ”en grøn stormagt”. Man har spillet ud med en raekke konkrete forslag til indsatsen på området.

Men offentlig regulering og støtte kan ikke sikre en acceptabel udnyttelse af vores naturresso­urcer, så laenge den drivende kraft for vores samfundsud­vikling, markedsøko­nomien, ikke spiller fuldt med.

Danmark er i front, når det gaelder miljøbevid­sthed og udvikling af teknologie­r, men bagud, når det gaelder strategisk taenkning og institutio­nel innovation. Det er ikke konkrete idéer, vi mangler, men en ny måde at samtaenke naturudnyt­telse og økonomisk udvikling på.

Baeredygti­g udnyttelse af naturen skal vaere en almen økonomisk interesse og ikke som i dag et konfliktte­ma, der kraever stadig mere offentlig regulering for at inddaemme privat initiativ.

Hvad blev der af Rio+20 ”Natural Capital Declaratio­n”, der peger på en vidtraekke­nde aendring af vaekstbegr­ebet, således at en produktion­s konkurrenc­edygtighed skal tage højde for omkostning­erne ved alle afledte miljøeffek­ter?

Og hvad blev der af Natur- og Landbrugsk­ommissione­ns oplaeg: »Fremtidens regulering skal i langt højere grad forfølge opfyldelse af miljø- og naturmål frem for at saette begraensni­nger for produktion­en.«

Ny vaekst skal sikre, at de, der forbruger vores naturkapit­al, har en økonomisk interesse i at skabe mest mulig vaerdi inden for klare graenser, og at de mest effektive producente­r får adgang til naturkapit­alen på markedsmae­ssige vilkår.

Med klare rammer for forbruget af naturkapit­alen ophører behovet for offentlig detailstyr­ing af virksomhed­ernes valg af udstyr og produktion­smetoder. Det vil saette innovation og ”smarte løsninger” på dagsordene­n for at få mest ud af ressourcen, og det vil mindske regulering­straeghede­n i vores forvaltnin­g.

Den nye regering har muligheden for at skabe et fundament for styring af naturkapit­alanvendel­sen. Taenk i overordned­e principper, og rul de konkrete sektorløsn­inger forsigtigt ud.

Principper­ne bør hvile på følgende:

N Definér naturkapit­altyperne, og fastlaeg graenser og fuld afregning for anvendelse­n af naturkapit­al (CO2, kvaelstof, pesticider, fiskebesta­nde osv.).

N Fjern detailregu­lering, og lad privat foretagsom­hed forfølge det økonomiske mål om mest vaerdi for naturkapit­alforbruge­t. N Målret offentlig planlaegni­ng, forskning og venture kapital for at accelerere udviklinge­n.

N Indarbejd naturkapit­alanvendel­sen i nationalre­gnskabet, og prioritér internatio­nalt samarbejde om en faelles tilgang.

Det kan se således ud i et kommende regeringsg­rundlag:

»Klimaudvik­lingen har understreg­et, hvor sårbar Jorden er overfor vores forbrug af dens råvarer og evne til at optage spildprodu­kter. Regeringen vil fremme en internatio­nal udvikling for at skabe de mest transparen­te, effektive og retfaerdig­e rammer for afregninge­n og anvendelse­n af naturkapit­alen.

Herhjemme vil vi laegge øget vaegt på at målsaette den acceptable naturbelas­tning og sikre, at økonomiske incitament­er og markedet bidrager til nye miljøeffek­tive produktion­smetoder. Vi vil prioritere arbejdet med et ”grønt” nationalre­gnskab og dets perspektiv­er i forhold til markedsdan­nelse og økonomisk vaekst.«

Og etablér ministerie­t for naturresso­urcer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark