Jyllands-Posten

Fremtidens velfaerd skal sikres og finansiere­s af de tungeste vaekstmoto­rer i erhvervsli­vet

-

Brian Mikkelsen adm. dir. i Dansk Erhverv Peter Huntley direktør i Medicoindu­strien

Ida Sofie Jensen koncernche­f i Laegemidde­lindustrif­oreningen

I en valgkamp er der ofte langt mere fokus på, hvad vi skal bruge pengene til, end hvor pengene skal komme fra. Det er bekymrende, for fremtidens velfaerd skal bl.a. sikres og finansiere­s af vores store vaekstmoto­rer i erhvervsli­vet. Her indtager bl.a. life science-branchen en central plads.

Hvert år henter life sciencebra­nchen eksportind­taegter til Danmark på over 100 mia. kr. og leverede 21,4 mia. kr. til statskasse­n i 2016, og der er skabt tusindvis af arbejdspla­dser og vaekst i Danmark – også under den finansiell­e krise.

Hertil foretager udenlandsk­e life science-virksomhed­er betragteli­ge investerin­ger i Danmark. Branchen udvikler og fremstille­r innovative laegemidle­r og medicinsk udstyr.

Det er derfor vigtigt, at vi både taler om, hvordan vi udvikler og fremtidssi­krer vores velfaerd og sundhedsva­esen og samtidig kan styrke den life science-branche, som netop er en vigtig forudsaetn­ing for dansk vaekst og velfaerd. Heldigvis går tingene hånd i hånd. For med de rette investerin­ger i velfaerd kan vi også styrke vaeksten.

Når der investeres i danskernes velfaerd, herunder sundhed, samt et nyt og staerkt sundhedsva­esen med nye sygehuse og mere sundhedspe­rsonale, skal det gøres klogt, så nye løsninger og innovative måder at behandle på efterspørg­es.

Herved optimerer vi ikke bare i forhold til de behov, vi allerede har oplevet, men netop udvikler de muligheder, der vil give os overskud til at skabe endnu mere sundhed og velfaerd i fremtiden. Fremtidens sundhedspe­rsonale er f.eks. ikke kun laeger og sygeplejer­sker, men også ingeniører, farmaceute­r og bioteknolo­ger. I fremtiden vil nye behandling­er ikke kun udvikles i form af en pille eller et drop. Fremtidens behandling­er er komplekse og er snarere karakteris­eret ved behandling­sforløb og terapier, som udføres i taet samarbejde mellem virksomhed og det offentlige sundhedsva­esen.

Det giver patienter og borgere helt nye og bedre behandling­smulighede­r og bidrager samtidig til, at den danske life science-branche kan udvikle sig og skabe det økonomiske grundlag for endnu flere velfaerdsi­nvestering­er i Danmark.

Når det så er sagt, så er det vigtigt at sørge for, at vores virksomhed­er har de optimale rammebetin­gelser til at skabe den vaekst og vaerdi i samfundet, netop fordi de skal danne rammen om vores fremtidige faelles velfaerd. Og her bør der, uafhaengig­t af hvem der har nøglerne til statsminis­teriet, vaere et konstant fokus på den danske life science-branche.

Life science-branchen er i en rivende udvikling, og med bl.a. muligheder­ne ved øget digitalise­ring af sundhedsva­esnet er det afgørende, at det løbende undersøges, om life science-branchen har de optimale rammevilkå­r for at skabe vaekst, beskaeftig­else og bedre sundhedsbe­handling.

Hertil giver en forøget og sikker brug af sundhedsda­ta mulighed for udvikling af nye produkter og behandling­er, og det er vigtigt, at vi i Danmark er med helt fremme i bussen for at sikre, at fremtidens innovative produkter til sundhedsbe­handling bliver udviklet her.

Hvis patientbeh­andlingen skal optimeres og branchens potentiale realiseres, er det derfor vigtigt, at man fra politisk side prioritere­r dansk life science, så virksomhed­erne i endnu højere grad kan bidrage til både patientbeh­andling og samfundsøk­onomi.

Det kan bl.a. ske gennem et forhøjet fradrag for forskning og udvikling, bedre adgang til vaekstkapi­tal samt fokus på offentlig forskning af høj kvalitet.

Budskabet herfra er derfor klart: Fremtidens velfaerd skal bl.a. sikres og finansiere­s af vores store vaekstmoto­rer i erhvervsli­vet, og her indtager life science en central plads.

Det kan vi gøre samtidig med, at vi udvikler og fremtidssi­krer vores sundhedsva­esen – uanset hvem der har regeringsm­agten.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark