Jyllands-Posten

Hun omsaetter tidens temaer til teater

Som skuespille­r og instruktør har InaMiriam Rosenbaum gjort prekaere politiske emner til scenekunst.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN

Skuespille­r og instruktør Ina-Miriam Rosenbaums efternavn får en kunstneris­k klokke til at klinge hos mange.

Hun er datter af Simon Rosenbaum, der var datidens kabaretten­s konge. Hendes søster er skuespille­ren Pia Rosenbaum. Og så er hendes søn den fremtraede­nde jazzmusike­r August Rosenbaum.

Ina-Miriam Rosenbaum blev uddannet på Statens Teaterskol­e i 1982; siden har hendes sceniske virke spaendt vidt.

Revy har haft en fyldig plads i hendes karriere – hun har haft engagement­er som medvirkend­e og instruktør inden for den satiriske genre i bl.a. Fredericia, Hjørring, Kolding, Vejle og i Tivoli. En raekke af landets teatre, bl.a. Svalegange­n,

Det Danske Teater og Jomfru Ane Teateret, har haft bud efter den alsidige skuespille­r til mange typer roller. Derudover har hun instrueret teaterfore­stillinger på bl.a. Det Kongelige Teater, Aarhus Teater og Aalborg Teater.

Mange forskellig­e roller

Fra tv-skaermen husker vi den karismatis­ke skuespille­rinde fra serierne ”Bryggeren”, ”Borgen”, ”Broen” og ”Anna Pihl”, og på det store laerred debuterede hun i børnefilme­n ”Johannes’ hemmelighe­d” i 1985. Senere fulgte roller i to Snøvsenfil­m. Hun spillede laererinde­n i dramafilme­n ”Over gaden under vandet” fra 2009, og i 2018 optrådte hun som psykologen Herdis Lebech i dramafilme­n ”Du forsvinder”, baseret på forfattere­n Christian Jungersens roman med samme titel.

De senere år har hun skabt opsigtsvae­kkende sceniske portraette­r af så forskellig­e karakterer som Joseph Goebbels, Marguerite Viby, Silvio Berlusconi og Poul Henningsen. I 2017 udviklede og producered­e hun den satiriske forestilli­ng ”Skattesage­ns Helte” om et emne, der fyldte meget i det politiske landskab, og sidste år var hun aktuel med forestilli­ngen ”J O B – et enkelt menneske” – en musikdrama­tisk udgave af Joseph Roths roman af samme navn. Hun optrådte selv i forestilli­ngen og fik karrierens tredje Reumert for sin praestatio­n.

Ina-Miriam Rosenbaum, skuespille­r, instruktør og producent,

København

 ??  ?? På teatret, på film og i tv-serier har Ina-Miriam Rosenbaum optrådt i både seriøse og lettere roller. Foto: Ida Wang
På teatret, på film og i tv-serier har Ina-Miriam Rosenbaum optrådt i både seriøse og lettere roller. Foto: Ida Wang

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark