Jyllands-Posten

Robin Miriam Carlsson tog kontrol og blev en superstjer­ne

-

Robyn har ikke bare stået for uimodståel­ig festmusik til en hel generation.

Hun leverede også lydsporet til deres liv – i både søde og svaere stunder. Sange man kan graede og danse til, føle sig forelsket og ulykkelig til. Det skete isaer i 2010, da den svenske musiker slog sin status som superstjer­ne fast. Sange som ”Dancing om My Own” og ”Hang With Me” fra ”Body Talk”pladerne tog både dansegulve og hitlister med storm.

Men popkarrier­en begyndte allerede i midten af 1990’erne for Robin Miriam Carlsson, som hun er døbt. Som 18-årig havde hun to singler i top 10 i USA, og hun fulgte op med flere vellykkede udgivelser i den radiovenli­ge genre.

Besøger Roskilde Festival

I midten af 00’erne tog Robyn mere kontrol over musikken og startede sit eget pladeselsk­ab. Stilen blev lagt om til en mere elektronis­k og til tider bastung lyd. Teksterne rykkede ind i et dybere og mere personligt univers af inderlighe­d, befrielse og selvstaend­ighed – men også ensomhed og sorg.

Samtidig eksperimen­terede hun med et mere farverigt visuelt udtryk og en leg med det androgyne, der afspejlede hendes modning som kunstner. Senere har hun også designet tøj.

Efter at have turneret i nogle år efter ”Body Talk” skruede Robyn ned for blusset med faerre koncerter og kun få udgivelser i faellesska­b med andre kunstnere.

Sidste år vendte hun så tilbage med sin første soloplade i otte år og forløste et langvarigt savn i den store fanskare. Albummet ”Honey” indeholder ikke samme enkeltståe­nde ørehaenger­e som tidligere, men udgør en raffineret helhed, der igen er blevet taget godt imod af anmeldere og lyttere.

Om få uger er der mulighed for at fejre hende på dansk grund, når hun optraeder på Roskilde Festival. Hun er selvskreve­t som et af de allerstørs­te navne på plakaten og kommer naeppe til at danse alene.

Robin Miriam Carlsson, sanger, sangskrive­r, Sverige

 ??  ?? Foto: Leon Neal
Foto: Leon Neal

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark