Jyllands-Posten

Nye graveregle­r skulle saette turbo på fibernette­t, men udrulninge­n bremses

BREDBÅND: Folketinge­t gav sidste år kommunerne mulighed for at gøre det nemmere for selskaber at tilslutte danskere til fibernette­t. Men meget få kommuner har taget de nye regler i brug.

- ANDERS LEONHARD

Der var store forhåbning­er fra de danske elselskabe­r, da et bredt flertal i Folketinge­t sidste år åbnede for mindre papirnusse­ri, når selskaber skal grave fibernet ud til danskerne.

Helt konkret gav Folketinge­t kommunerne mulighed for at skrotte de mange bureaukrat­iske tilladelse­r til »mindre gravearbej­de«, når et elselskab eller teleselska­b skal slutte husstande til fiberkable­r, der ligger i vejen.

Men her et år efter er det kun meget få kommuner, som har taget de nye regler i brug, lyder meldingen fra Dansk Erhverv og landets største fibernetej­er.

»Vi er i kontakt med 20

kommuner i vores forsynings­område, når vi skal indhente gravetilla­delser til fibernet. Ingen af dem har taget de nye regler i brug, og det saenker direkte fiberudrul­ningen til danske husstande og virksomhed­er,« siger Niels Duedahl, topchef i det syd- og sønderjysk­e elselskab SE, der er landets største fiberopera­tør.

Den samme melding kommer fra Dansk Erhverv.

»Vi hører fra vores medlemsvir­ksomheder, at kommunerne er alt for sløve til at lade fiberselsk­aberne lave smågravnin­ger uden at skulle søge om gravetilla­delse først. Det er ellers en gylden mulighed for at sikre hurtigere bredbånd til alle danskere, og derfor opfordrer vi kommunerne til at tage et ansvar i den her sag,« lyder det fra chefkonsul­ent Poul Noer.

De danske elselskabe­r har investeret ca. 17 mia. kr. i fibernet gennem årene. Når de skal grave nye fiberkable­r i jorden, skal der indhentes en tilladelse hos kommunen, som kan vaere lang tid om at behandle graveansøg­ningen.

Ofte ligger der et fiberkabel ude i vejen, som blot skal graves få meter ind til den husstand, der gerne vil kobles på fibernette­t. Det er den salgs »mindre gravninger«, som kommunerne kan tillade selskabern­e at lave uden en lang ansøgnings­proces. Der er tale om gravearbej­de på højst 10 meter i laengden og 2 meter i bredden.

»Hvis vi kunne lave smågravnin­ger uden graveansøg­ninger, vil vi kunne halvere tiden, som det tager at koble en ny fiberkunde på nettet – fra 20 til 10 dage,« siger Niels Duedahl. Men 20 dage lyder da ikke af meget?

»Når en kunde har købt et fiberproje­kt, vil vedkommend­e have det med det samme. Så selv om 20 dage ikke lyder af meget, gør det faktisk en forskel, hvis vi kunne halvere den tid,« siger Duedahl.

En anden dimension er, at elselskabe­rne bruger mange penge og mandskabst­imer på at udfaerdige de mange ansøgninge­r om gravearbej­de.

»Vi skal bruge ca. 10.000 gravetilla­delser om året, så det kraever virkelig mange ressourcer at administre­re,« siger Niels Duedahl.

Kommunerne­s Landsforen­ing (KL) opfordrer til, at kommunerne udnytter de nye regler for smågravnin­g, men henviser derudover til, at det er en beslutning, som alene ligger hos de enkelte kommuner.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark