Jyllands-Posten

Dynekøbman­den samler kaeder i presset marked

MØBLER: Lars Larsens møbelselsk­ab IDdesign kaemper med millionund­erskud. Derfor bliver Idemøbler nu skrottet.

- JESPER OLESEN

Der skal tjenes flere penge, og hullet i kassen lukkes. Den danske møbelkonce­rn IDdesign tager nu konsekvens­en af år med store millionund­erskud og et aendret detailmark­ed og slår de to danske møbelkaede­r Ilva og Idemøbler sammen. Alle butikker vil derfor fra september baere navnet Ilva, mens Idemøbler forsvinder.

IDdesign ejes af dynekøbman­d Lars Larsen, som også står bag den globale storkoncer­n Jysk med 2.800 butikker i 52 lande. IDdesign indgår i en raekke af Jysk-ejerens investerin­ger i danske virksomhed­er under Lars Larsen Group.

I fjor blev Rami Jensen, der har gjort karriere i Jyskkoncer­nen, sat ind som ny adm. direktør for IDdesign. Blandt hans første tiltag har vaeret på de indre linjer at slå Ilva og Idemøbler, der ellers var to selvstaend­ige kaeder, sammen.

Nu tages naeste skridt ved at sløjfe Idemøbler, som ellers er den største kaede af de to. I stedet fokuseres på Ilva-navnet til alle 43 danske butikker.

»Vi har haft mange vurderinge­r og overvejels­er. I det gaeldende detailmark­ed er vi sikre på, at det bliver en styrke kun med ét navn. Ilva er mest kendt i hovedstade­n og en raekke storbyer, mens Idemøbler er mere kendt i resten af landet. Ilva er på langt sigt det bedste navn,« siger Rami Jensen.

Braender millioner af

IDdesign har gennem en årraekke kørt med underskud og kaempet med store udfordring­er. 2017/18 gav således et underskud på 51 mio. kr. – og dermed et samlet tab efter skat over fire år på 366 mio. kr. Lars Larsen tilførte i fjor selskabet 150 mio. kr. i ny kapital. Siden overtagels­en i 2013 har dynekøbman­den sendt 424 mio. kr. ind i IDdesign.

Tidligere var Ilva kendt for noget større møbelhuse end Idemøblers butikker. De senere år er kvadratmet­erne dog reduceret hos Ilva, og sortimente­t i de to kaeder samordnet. Siden efteråret 2018 er der arbejdet på tvaers i koncernen med alle bagvedligg­ende funktioner. Antallet af fuldtidsan­satte er 100 faerre end for et år siden.

»Vi har en klar strategi om, at bundlinjen skal forbedres. Også selvom det skulle koste lidt på toplinjen. Regnskabså­ret 2018/19, som kører nu, vil også give underskud, men er vaesentlig­t forbedret i forhold til året før. Vores omstilling er et led i en strategi om at forbedre regnskabet og vores plads på det danske møbelmarke­d,« siger Rami Jensen.

Markedet for salg af møbler til danskerne praeges af en raekke aktører, som satser på de billige produkter – med netop Jysk-kaeden i front. I markedet er også Ikea, My Home-kaeden og andre udbydere. I toppen af markedet rent prismaessi­gt ligger en raekke udbydere af dyrere designmøbl­er.

Ifølge Rami Jensen er strategien for IDdesign og dermed Ilva at holde sig i midtermark­edet samt fokusere på den rolle:

»Vi er bredt ude i landet og satser bl.a. på den store trend om, at forbrugern­e vil individual­isere deres produkter, så de selv designer sofaens udseende eller spiseborde­ts sammensaet­ning. Det arbejder vi endnu mere med, samtidig med at vi udvider sortimente­t med nyheder.«

IDdesign har det seneste år lukket fire danske møbelbutik­ker, og ifølge Rami Jensen er netvaerket nu derfor rettet til.

Samtidig arbejder selskabet bl.a. med at åbne butikker i storbyer til nye koncepter. På faerre kvadratmet­er skal møbler vises frem, så salgskanal­erne mellem fysiske butikker og onlinehand­el bedre kombineres.

Kaemper om hver kunde

Netop den tendens ses også hos andre i detailhand­len, der praeges af faerre fysiske butikker generelt. Eksempelvi­s arbejder Ikea med netop små citybutikk­er rundt om i verden som supplement til de velkendte store varehuse.

Her i landet er isenkraemm­erkaeden Imerco eksempelvi­s også i gang med at slå butikker sammen, der hvor selskabet har flere, som ligger taet. Den børsnotere­de Matas-kaede har også en plan i gang, der går på større og måske faerre butikker.

Blandt konkurrent­erne på møbelmarke­det til både Ilva og Jysk er My Home-kaeden, der ejes af den svenske koncern Bygghemma. Kaeden har aktuelt 34 danske butikker rundt om i landet og ambitioner om at vokse yderligere.

»Konkurrenc­en er benhård, så der skal kaempes om hver en kunde. Møbler er som detailsalg generelt, alt har en pris i markedet. Indkøbspri­s og omkostning­er bestemmer, om man driver en sund eller dårlig forretning,« siger kaedens adm. direktør, Jan Hallas.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark