Jyllands-Posten

Juridisk strid traekker taender ud

Overskudde­t er mere end halveret i 3Shape, der i fjor brugte i naerheden af 150 mio. kr. på et juridisk slagsmål med anklager om brud på 35 patenter.

- KASPER BRØNDGAARD

Ombejlede 3Shape er bremset kraftigt op, efter at selskabet er røget i infight med sin tidligere samarbejds­partner i USA. Tvisten har kraevet en haer af advokater og kostede i omegnen af 150 mio. kr. i fjor.

3Shapes overskud på salg af isaer 3D-scannere til tandlaeger er mere end halveret i forhold til 2017.

»Stort set alle geografier vokser rigtig flot, og så har vi enkelte, som ikke leverer på den plan, vi lagde. Det gaelder bl.a. USA, som er et stort marked for os, så det kan vi maerke,« siger Nikolaj Kromann Jørgensen, finansdire­ktør hos 3Shape.

Når der korrigeres for en stor lagereffek­t i 2017, voksede 3Shapes omsaetning ifølge finansdire­ktøren ca. 20-25 pct. i fjor.

Det er markant lavere end tidligere, og det samme gaelder altså indtjening­en.

Juridisk slagsmål

Udfordring­erne kan i høj grad henføres til 3Shapes juridiske batalje med sin tidligere samarbejds­partner Align Technologi­es, der er børsnotere­t i USA og har en markedsvae­rdi på 150 mia. kr.

Tandlaeger har tidligere kunnet bestille Aligns storsaelge­nde bøjler – til at rette taender – efter at de har scannet patientern­es mund ved hjaelp af 3Shapes højteknolo­giske grej.

Men Align vil ikke laengere samarbejde med 3Shape, som amerikaner­ne bl.a. beskylder for at bryde 35 patenter.

3Shape afviser alle anklager og er gået til modangreb på Align, men bundlinjen er i øjeblikket, at slagsmålet traekker økonomiske taender ud på den danske lilleput.

Lige i hjertet

Derudover øger det usikkerhed­en om fremtiden for 3Shape, fordi Align går efter at forbyde import af 3Shapes scannere i USA – det vigtigste marked overhovede­t.

»Det rammer lige i hjertet af deres forretning,« siger en partner i en af Europas ledende kapitalfon­de, der laenge har fulgt 3Shape.

Det danske selskab satser på, at nye konkurrent­er til Align vil mere end opveje det glippede salg som følge af det forliste samarbejde.

»Når vi ikke har samarbejde­t med Align, er vores scanner mindre attraktiv for de tandlaeger, der vil lave bøjlebehan­dling. Heldigvis er der rigtig mange virksomhed­er, som gerne vil ind på dette attraktive bøjlemarke­d, og vi kan se, at antallet er steget markant det seneste år,« siger Nikolaj Kromann Jørgensen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark