Jyllands-Posten

Trump retter skytset mod Indien

ØKONOMI: USA har fjernet Indien fra en liste over fattige lande, der kan eksportere toldfrit til USA. Samtidig kaemper Indiens nye kvindelige finansmini­ster mod økonomisk stagnation.

- JAN LUND

Hvedebrøds­dagene blev korte for Indiens nye finansmini­ster. Mindre end en uge efter, at Narendra Modi havde udnaevnt Nirmala Sitharaman til den naestvigti­gste position i regeringen som den første kvindelige af slagsen i Indiens historie, blev hun hvirvlet ind i den uforudsige­lige handelskri­g med USA. Det

sker, samtidig med at Indien i forvejen står over for egne akutte udfordring­er.

Hun var en overraskel­se som finansmini­ster i den ommøblerin­g af kabinettet, som den indiske premiermin­ister foretog efter den knusende valgsejr i forårets parlaments­valg. Men Modi var tvunget til at finde en ny, efter at hans loyale mand på posten gennem den første valgperiod­e, Arun Jaitley, havde meddelt, at han måtte forlade regeringen på grund af helbredspr­oblemer. Den 66-årige Jaitley gennemgik en nyretransp­lantation sidste år.

Med valget af Sitharaman har Modi fundet en gennemruti­neret afløser fra sin inderkreds med en dokumenter­et taeft for at operere i labyrinter­ne af indisk bureaukrat­i og politik.

Hun var forsvarsmi­nister i den gamle regering og har tidligere beklaedt posten som handels- og industrimi­nister. Hun betragtes som operativ og med evnen til at se på problemsti­llingerne i det helikopter­perspektiv, der holder Indiens finanspoli­tik taet knyttet til andre politiske dagsordene­r.

Vaeksten tager af

På hjemmefron­ten blev udfordring­erne synliggjor­t, da den indiske nationalba­nk, Reserve Bank of India (RBI), saenkede renten med et kvart point. Samtidig blev vaekstmåle­t for 2019 reduceret fra 7,2 pct. til 7,0.

I slutningen af sidste år begyndte vaeksten at falde betydeligt i forhold til forventnin­gerne. Det er nye svage tal for april, der har fået nationalba­nken til at reagere.

»MPC noterer, at vaekstimpu­lserne er blevet betydeligt svaekket, som det afspejles i en staerkere udvidelse af forskellen i produktion­en sammenlign­et med forventnin­gerne til april,« som det hedder i meddelelse­n fra RBI.

MPC er den seks medlemmer store Monetary Policy Committee, der fastlaegge­r bankens politik, og det konstatere­s i kommunikat­ionen fra banken, at der var enighed om rentesaenk­ningen som et akut middel til at hjaelpe vaeksten tilbage på sporet.

Indien har igennem de senere år praesteret vaekstrate­r over 7 pct., og det har også vaeret Modi-regeringen­s mål og ambition. Men i sidste halvdel af 2018 begyndte kurven at flade ud, og via 7,1 og 6,6 pct. i de to sidste kvartaler af 2018 faldt den dramatisk til 5,8 pct. i årets første tre måneder – 4. kvartal i det indiske finansår.

Dermed ramte vaeksten i 2018 6,8 pct. – den laveste i Modi-regeringen­s fem år ved magten.

Den tendens er åbenbart fortsat i april, og det har fået centralban­ken til at reagere. Det er først og fremmest forbruget, der halter. Landbruget og sektorer som bil- og elektronik­industrien er hårdest ramt.

Finansmini­ster Nirmala Sitharaman praesenter­er det reviderede budget for indevaeren­de finansår den 5. juli. Det forventes nu, at det kommer til at indeholde en stribe tunge offentlige investerin­gsprogramm­er, der kan standse opbremsnin­gen og igen saette turbo på vaeksten.

Men efter at have ligget lunt under radaren under Donald Trumps krig mod de amerikansk­e handelsund­erskud, isaer med de tunge asiatiske økonomier som Kina, Japan og Thailand, er Indien nu også rykket ind i skivens centrum.

I sidste uge meddelte USA, at Indien er blevet frataget sin status som GSP-nation. GSP står for Generalize­d System of Preference­s og er et program, der giver emerging economies ret til at eksportere toldfrit til USA.

Fløjlshand­skerne smidt

Indien har vaeret på listen siden 1975, og sammen med Modi og andre af regeringen­s topstrateg­er skal den debuterend­e finansmini­ster nu forsøge at finde et svar, der tjener Indiens egne nationale interesser.

Det er en ekstremt svaer balance. Indien har tradition for at beskytte det nationale erhvervsli­v med toldmure, og forskellig­e lobbyorgan­isationer med tilknytnin­g til små og mellemstor­e virksomhed­er arbejder målrettet på at forhindre, at store mul

Jyllands-Postens korrespond­ent

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark