Jyllands-Posten

Brasilien har akut brug for reformer

Brasilien er verdens ottendestø­rste økonomi, men landet har underpraes­teret i årevis.

- LARS PIIL DAMM

Hvis det politiske billede op til valget så lidt broget ud herhjemme, er det for ingenting at regne mod, hvordan det ser ud i Brasilien. Med 30 partier i underhuset og 21 i Senatet er det mere end svaert at få besluttet noget som helst.

Det gør det ikke nemmere, at praesident Jair Bolsonaros parti har under 10 pct. af pladserne i underhuset og endnu faerre i overhuset.

Men der er akut brug for reformer, for brasiliane­rne lider fortsat under eftervirkn­ingerne af den alvorlige recession, der ramte landet i 2015 og 2016.

Arbejdsløs­heden er på knap 12 pct., og uligheden og fattigdomm­en er øget betydeligt de seneste år. Samtidig har Brasilien vaeret haerget af en raekke spektakula­ere korruption­ssager, der bl.a. har involveret det statsejede olieselska­b Petrobras og højtståend­e politikere.

Det er en meget lidt imponerend­e udvikling i et land, der for ikke så mange år siden blev hyldet som et af verdens vaekstloko­motiver.

De internatio­nale finansmark­eder har hidtil accepteret, at Brasilien har vaeret enormt langsom til at tilpasse sig den nye økonomiske virkelighe­d, hvilket har resulteret i, at den offentlige gaeld er steget til hele 88 pct. af bnp. Men tålmodighe­den er ikke uendelig.

Nok er praesident Bolsonaro populist, men han har en økonomimin­ister, der gør, hvad han kan for at gennemføre en upopulaer, men altafgøren­de pensionsre­form samt en skatterefo­rm, der skal gøre op med det, der er noget naer verdens mest komplicere­de skattesyst­em.

Der er også stort behov for at mindske importbarr­iererne, for Brasilien er et af verdens mest lukkede lande i forhold til samhandel. Det har en lang raekke importtari­ffer og -restriktio­ner, der haemmer import og skader den økonomiske vaekst.

Faldende eksport

Den danske eksport til Brasilien er faldet i forhold til årene inden recessione­n i 2015 og 2016.

Men trods udfordring­erne er landet med sine 210 mio. indbyggere, sin glubende appetit på energiløsn­inger og infrastruk­tur samt sin omfattende fødevarepr­oduktion et attraktivt marked for danske virksomhed­er.

Brasilien er blandt verdens største fødevarepr­oducenter – og selv under recessione­n blev landbrugss­ektoren ved med at vokse med omkring 8 pct. om året.

For at få mere gang i den danske eksport til Brasilien har EKF Danmarks Eksportkre­dit åbnet en lånegarant­i, der skal få flere af de store brasilians­ke aktører til at købe dansk landbrugso­g fødevareud­styr.

chefanalyt­iker, EKF Danmarks Eksportkre­dit

Ny industriel revolution

Der er også andre brancher, der trods økonomiske problemer fortsat går godt. Ikke mindst inden for vedvarende energi, hvor der stilles vindmøller op i stor stil. Men der arbejdes også massivt på at forbedre infrastruk­turen, og de kommende år skal der bygges veje, havne og lufthavne, hvor danske virksomhed­er har gode muligheder.

Brasilien er fortsat verdens ottendestø­rste økonomi, og noget af det, der skal kickstarte økonomien, er en ny industriel revolution.

Industry 4.0, som den bliver kaldt, skal gennem automatise­ring og brug af big data sikre Brasilien større konkurrenc­edygtighed. Også her kan danske virksomhed­er spille en rolle. EKF Danmarks Eksportkre­dit bistår danske virksomhed­er med finansieri­ng af eksport. Laes mere på ekf.dk

 ?? Foto: Natacha Pisarenko/AP ?? Brasiliens praesident, Jair Bolsonaro, har svaere forhold at arbejde under. Med 30 partier i underhuset og 21 i Senatet er det mere end svaert at få besluttet noget som helst.
Foto: Natacha Pisarenko/AP Brasiliens praesident, Jair Bolsonaro, har svaere forhold at arbejde under. Med 30 partier i underhuset og 21 i Senatet er det mere end svaert at få besluttet noget som helst.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark