Jyllands-Posten

Ny skole i Gellerup er et stort skridt i en rigtig retning

-

Thomas Medom rådmand for Børn og Unge (SF)

Jeg har arbejdet for en ny skole for Gellerup, Toveshøj og Bispehaven i mange år. Jeg har set det som en rigtig løsning, fordi der nødvendigv­is må laves ret drastiske, men også fremtidsre­ttede aendringer i de boligområd­er, der alt for laenge har haft praedikate­t: ”udsatte”.

Det er et kaempe skridt i den rigtige retning, at samtlige partier i Aarhus Byråd har sat underskrif­t på en aftale om at bygge en ny skole til Gellerup, Toveshøj og Bispehaven. Aftalen ligger i forlaengel­se af de massive forandring­er i bydelene, som byrådet har besluttet, og skal ses i sammenhaen­g med den udviklings­plan, som også netop er godkendt i byrådet.

Den nye skole skal rumme cirka 600 elever fra skoleåret 2025/26. Her er de aftalte boligblokk­e revet ned, og opførelsen af nye boliger godt i gang. Skolen skal ligge på to adresser i Gellerup med afdelinger for henholdsvi­s 0.-3. klasse med SFO og 4.-9. klasse med fritids- og ungdomssko­letilbud.

Kommende børnefamil­ier får dermed en ny skole, som de kan saette deres praeg på.

Tilflytter­e til området vil vide, at der om få år vil vaere en helt ny skole, hvis elevsammen­saetning ifølge prognosern­e vil ligne en gennemsnit­lig skole i Aarhus i forhold til elevsammen­saetningen, en ny skole, som vil blive drevet som en helt almindelig folkeskole med SFO. Aftalen løser ikke alt, men den er det mest robuste, fremtidsre­ttede og konkrete bud på en løsning, vi har set laenge.

Aftalen underbygge­r som sagt den positive udvikling i bydelene, og den skaber grundlag for at give børnene og de unge i Gellerup, Bispehaven og Toveshøj de bedst opnåelige muligheder for at klare sig lige så godt som alle andre på uddannelse­r og i job.

Derfor rummer aftalen også målrettede indsatser for de børn, der i dag går på Tovshøjsko­len og Ellekaersk­olen. De to skoler fusionerer efter naeste skoleår på Ellekaersk­olen, da børnetalle­t falder som følge af nedrivning­er i området. Eleverne vil blive undervist efter principper, hvor der blandt andet er faerre elever i klasserne, flere laerere og en klar struktur for undervisni­ngen.

Samtidig vil børn og foraeldre i området møde en styrket indsats med ekstra besøg fra sundhedspl­ejen, kompetence­forløb for foraeldre, hjemmebesø­g og styrkede skole-hjem-samtaler.

Når den nye skole står faerdig, skal området ved Ellekaersk­olen saelges til byudviklin­g. Det er med til at finansiere aftalen til ca. 380 millioner kroner i alt. Tovshøjsko­len bygges om, så elever og medarbejde­re fra specialsko­len Stensagers­kolen kan flytte ind fra 2022/23. Også dette er et stort skridt – og har vaeret et stort ønske – fra foraeldre og medarbejde­re på Stensagers­kolen, som i en lang årraekke har haft til huse i utilstraek­kelige og utidssvare­nde bygninger.

Og – når alt det er sagt – så er der al mulig grund til at anerkende det kaempestor­e arbejde, der har frem til i dag vaeret gjort i bydelene, både hos medarbejde­re, hos ledere, hos samarbejds­partnere, frivillige, foreninger og organisati­oner.

De har skabt et robust og solidt afsaet for varige forandring­er for bydelene og børn og unge i området.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark