Jyllands-Posten

15 pct. af studenter begynder direkte på en uddannelse

- SARAH KOTT

Karakterbo­nus, fremdrifts­reform og uddannelse­sloft.

Meget er blevet gjort for at få de unge ud på den anden side af en uddannelse. Men meget tyder på, at det ikke har hjulpet. Nye tal fra Danmarks Statistik viser således, at mens 29,3 pct. af studentern­e i 2012 var i gang med en uddannelse tre måneder efter studentere­ksamen, så lå den andel på 15 pct. i 2018.

Rektor for DTU og formand for Danske Universite­ter Anders Overgaard Bjarklev mener, at det må vaere op til den enkelte, om man vil bruge et par år på at prøve kraefter med den såkaldte virkelige verden, men:

Hjernens højdepunkt

»Som udgangspun­kt er folks indlaering­sevne rigtig høj, når de er i begyndelse­n af 20’erne, og derfor mener vi, at det er fornuftigt, at folk kommer i gang med en uddannelse så relativt hurtigt som muligt.«

Formanden for Danske Studerende­s Faellesråd, Johan Hedegaard Jørgensen, mener umiddelbar­t, at det er positivt, at de unge tager sig bedre tid, men peger på, at uddannelse­sloftet og fremdrifts­reformen kan få flere til at tøve, før de vaelger uddannelse.

En nylig undersøgel­se fra Danmarks Evaluering­sinstitut, Eva, viste, at 8 af 10 af de studerende, der begyndte på en videregåen­de uddannelse i 2018, havde holdt et eller flere års pause efter studentere­ksamen.

Størstedel­en af dem havde brugt tiden på at arbejde, og lige under halvdelen havde vaeret på udlandsoph­old. Samtidig viste undersøgel­sen, at de studerende, som havde taget sabbatår, havde en frafaldsri­siko i løbet af de første to år på 25 pct., mens den lå på 30 pct. for dem, som ikke havde holdt undervisni­ngsfri.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark