Jyllands-Posten

Rapport: Sociale medier er både af det gode og det onde

- SARAH KOTT

Er unges brug af sociale medier skadelig? Nej og ja, lyder det helt overordned­e svar i en rapport fra danske The Happiness Research Institute, udarbejdet for Nordisk Ministerrå­d.

»Sociale medier er betinget af nogle omstaendig­heder, som hvordan de unge bruger dem, og hvem de er. De to ting er vigtigere, end hvor lang tid de bruger på dem,« siger en af rapportens forfattere, Michael Birkjaer.

De unge, som er aktive på Facebook, deler links, billeder og kommuniker­er med andre, kan opleve positive effekter af det. De, som til gengaeld bruger medierne passivt og blot kigger, kan opleve negative effekter. Og så er der den store gruppe, hvor der »ikke rigtig sker noget«, som Michael Birkjaer formulerer det.

Saerligt udsatte unge

Det er unge med få venner og dårlige relationer til deres foraeldre, som risikerer negative effekter, ikke mindst hvis de også har et ekstremt forbrug. Derfor lyder opfordring­en fra Birkjaer:

»Lad os stoppe med at tale om skaermtid som et stort begreb, som vi alle sammen skal forholde os til, og se på, hvem der faktisk har en større sandsynlig­hed for at blive udsat for skyggeside­rne, så vi kan gøre noget ved det.«

Brug af Snapchat og Instagram stikker ud ved at vaere forbundet med lavere livskvalit­et.

»De er ikke nødvendigv­is farlige, men der er større risiko for mistrivsel ved disse medier end relativt set for Facebook,« siger Birkjaer.

Rapporten er baseret på svar fra 1.160 nordiske respondent­er i alderen 14-29årige, hovedsagel­igt piger og kvinder, indhentet via Facebook samt en analyse af repraesent­ative Pisa-data fra Norden.

 ??  ?? Langt de fleste unge bliver ikke påvirket hverken positivt eller negativt, når de bruger sociale medier, lyder det i en ny rapport. Arkivfoto: Richard Drew/AP
Langt de fleste unge bliver ikke påvirket hverken positivt eller negativt, når de bruger sociale medier, lyder det i en ny rapport. Arkivfoto: Richard Drew/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark