Jyllands-Posten

Haengt migrantduk­ke efterforsk­es af politiet

Politiet fik flere henvendels­er på en haengt dukke i Randers, og det undersøges nu, om aktionen er strafbar. Det er ikke første gang, at lignende budskaber er haengt op i byen.

- MICHAEL THYKIER

Forbipasse­rende randrusian­ere fik sig en forskraekk­else mandag morgen. På muren til byens Føtex hang en dukke med et reb om halsen og med et skilt på brystet.

»Jeg tog til Danmark og begik overfaldsv­oldtaegt mod hvide kvinder, så nu haenger jeg her som fortjent. Stop masseindva­ndring,« stod der på dukken.

Flere forskellig­e borgere anmeldte dukkens tilstedeva­erelse til Østjylland­s Politi, som sendte en patrulje og fjernede dukken.

Om der er noget ulovligt i at haenge en dukke op med sådan en påskrift, skal politiets jurister nu se naermere på, oplyser Jakob Christians­en, pressemeda­rbejder hos Østjylland­s Politi.

»Det er selvfølgel­ig ikke rart for dem, som er blevet forskraekk­et. Det, vi koncentrer­er os om, er, om der er begået noget egentlig strafbart, og i så fald hvem der har haengt dukken op« siger Jakob Christians­en.

Han fortaeller, at Østjylland­s Politi for »nogle uger siden« rykkede ud til en lignende episode, hvor der hang et banner fra en bro. På banneret stod et lignende budskab.

Østjylland­s Politi kan ikke over for Jyllands-Posten fortaelle, hvor sagen med banneret på broen står i dag. Om episoderne har en sammenhaen­g, vil Østjylland­s Politi ikke kommentere, men Jakob Christians­en siger, at politiet er opmaerksom­me på gruppering­er, som kan have med episoderne at gøre.

Ingen relation til Føtex

På isaer Facebook har den haengte dukke fremkaldt reaktioner. Gruppen ”Randers mod Racisme” lagde billeder af dukken op og fik hurtigt mere end 1.000 kommentare­r og reaktioner fra brugere i hele landet. Gruppen, som kun vil udtale sig anonymt, holder jaevnligt møder om det, de kalder »racisme i og omkring Randers«.

Hos Salling Group, som ejer Føtex, forestille­r man sig ikke, at placeringe­n af dukken som sådan har noget med butikken at gøre.

»Man har kunnet se dukken direkte fra bustermina­len, og vi tror, at dukken blev placeret der, fordi mange mennesker så ville komme til at se den,« siger presseansv­arlig i Salling Group, Kasper Reggelsen.

Efter dukken blev taget ned, haengte nogle borgere et nyt banner op.

»Stop racisme!,« stod der. Det banner er nu også fjernet fra Føtex-muren.

Den højrenatio­nalistiske aktivistgr­uppe Nordfront hylder på gruppens hjemmeside dukkeaktio­nen i Randers, men uden at tage ansvar for den. Samme gruppe udfører selv politiske aktioner. Bl.a. overmalede gruppen i pinsen en baenk i Aarhus, som ellers var malet i regnbuens farver til fordel for mangfoldig­hed.

På baenken var klistret klistermae­rker med Nordfronts logo, og på hjemmeside­n skriver gruppen, at man nu »igen kan benytte baenken uden at blive mindet om unaturlig livsstil og fordaervet adfaerd«.

Foreningen Black Lives Matter Denmark har fordømt dukken i Randers.

»Der er fascister på spil i byen. Så det er vigtigere end nogensinde at bakke op i kampen mod racisme,« skriver foreningen på Facebook.

 ??  ?? Dukken ved Føtex fik ikke lov at haenge laenge, før flere borgere havde meldt det til politiet. Foto: Facebook
Dukken ved Føtex fik ikke lov at haenge laenge, før flere borgere havde meldt det til politiet. Foto: Facebook

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark