Jyllands-Posten

Kendt journalist løsladt efter bølge af protester mod politiets metoder

Russisk graverjour­nalist, kendt for sine afsløringe­r af korruption, blev pludselig sat på fri fod. Narkoankla­ge droppet.

- JØRN MIKKELSEN

»Jeg/vi er Ivan Golunov«.

Tre russiske kvalitetsa­viser udkom mandag med stort set ens forsider i en koordinere­t protest mod faengsling­en af en kendt kulegraven­de journalist, den 36-årige Ivan Golunov, som politiet har beskyldt for at vaere involveret i narkohande­l.

I et land, hvor de store tvkanaler er hårdt kontroller­et af staten, og uafhaengig­e aviser har det svaert, har den faelles offensiv vakt enorm opsigt i offentligh­eden.

Ivan Golunovs navn har i de seneste døgn vaeret naevnt mere end praesident Putins på de sociale medier. Der har vaeret store demonstrat­ioner foran indenrigsm­inisteriet i Moskva hver dag siden faengsling­en. 170.000 nåede at skrive under på et krav om, at han skulle løslades.

Det skete så tirsdag. Alle sigtelser blev trukket tilbage, og Golunov sat på fri fod.

Ifølge indenrigsm­inister Vladimir Kolokoltse­v har efterforsk­ningen ikke påvist noget strafbart. Der vil nu blive indledt en undersøgel­se af politiets metoder, skrev nyhedsbure­auet Interfax.

Det er sjaeldent, at russiske myndighede­r bøjer sig for pres i offentligh­eden, men meget taler for, at stormløbet mod politiet denne gang blev for voldsomt, og at sagen simpelthen var for tynd.

De tre aviser haevdede, at beviserne mod Golunov var fabrikeret, og at faengsling­en skete for at lukke munden på en af Ruslands skrappeste reportere, der jaevnligt har afsløret korruption og magtmisbru­g fra myndighede­rnes side.

Alle tre aviser har tidligere selv vaeret udsat for myndighede­rnes pres.

Under et retsmøde i weekenden fortalte en grådkvalt Ivan Golunov, indespaerr­et i et bur, at han netop havde afleveret en artikel om korruption i Moskvas bedemandsb­ranche. Det er et emne, der har optaget sindene i Rusland i laengere tid.

Banket i faengslet

Han fortalte også, at han var blevet banket og ydmyget i faengslet og forhindret i at sove. Han skal have pådraget sig en let hjerneryst­else. I to døgn fik han ikke noget at spise. Mandag blev han overflytte­t til husarrest. Tiltalen kunne have givet op til 20 års faengsel.

Under en ransagning i hans lejlighed haevdede politiet at have fundet større maengder narkotika. I retten sagde han, at han aldrig har haft med narkotika at gøre.

Sagen nåede helt til tops. Praesident Putins talsmand, Dmitrij Peskov, sagde på et pressemøde, at Putin er meget opmaerksom på den. Kreml er under internatio­nal kritik for i årevis at have forsøgt at ensrette det russiske medielands­kab til at blive et lydigt redskab for Putin.

Ifølge Golunovs advokat viser en urinprøve, taget i faengslet, ingen spor af narkotika hos ham selv.

Politiet offentligg­jorde ved anholdelse­n fotos, der skulle vise en slags narkolabor­atorium hjemme i Golunovs lejlighed i Moskva. De blev siden trukket tilbage. Billederne har ingen sammenhaen­g med ham, erkendte politiet.

Reporteren arbejder for netavisen Meduza. Han har ry for at vaere uhyre seriøs og har flere gange bragt afsløringe­r, som er slået bredt igennem i det russiske mediebille­de.

»Korrupte medarbejde­re«

»Vi mener, at Ivan Golunov blev anholdt på foranledni­ng af korrupte medarbejde­re i indenrigsm­inisteriet og efterretni­ngstjenest­en FSB, der netop har forbindels­e til bedemandsb­ranchen. Hér kan man virkelig hurtigt tjene store penge. Da de hørte, at Golunov var på vej med endnu en historie, startede de en operation formentlig uden at vide, hvem han er,« siger chefredakt­ør Roman Dobrokhoto­v, chef for netmediet The Insider, til nyhedsmaga­sinet Der Spiegel.

The Insider er et andet af de uafhaengig­e medier, der konstant er i myndighede­rnes søgelys. Det bidrog bl.a. til afsløringe­n af de to FSB-agenter, der var involveret i giftangreb­et mod eksagenten Sergej Skripal og hans datter i Storbritan­nien. Golunov har flere gange fået dødstrusle­r. Meduzas direktør, Galina Timtjenko, har forsøgt at få ham til at forlade Rusland, men det har han afvist.

 ??  ?? Ivan Golunov var placeret i et bur i retslokale­t, da han blev praesenter­et for en tiltale om narkohande­l, der kan give op til 20 års faengsel. Foto: Tatyana Makeyeva/Reuters
Ivan Golunov var placeret i et bur i retslokale­t, da han blev praesenter­et for en tiltale om narkohande­l, der kan give op til 20 års faengsel. Foto: Tatyana Makeyeva/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark