Jyllands-Posten

ANDREJ BABIS

-

Andrej Babis er 64 år og oprindelig­t slovak.

På under 30 år har han formået at blive den naestriges­te mand i Tjekkiet takket vaere investerin­ger inden for mange forskellig­e områder.

Gik ind i politik i 2011 ved at danne partiet ANO, et centrumpar­ti med liberale vaerdier og en staerk antisystem-tankegang. En af partiets nøglesager er at bekaempe de politiske eliters korruption.

Politiske observatør­er karakteris­erer partiet, hvis navn – ANO – betyder ”ja” på tjekkisk, som ”populistis­k”. Rigtigt er det også, at protestern­e ikke kommer fra den fattigste del af samfundet, men fra middelklas­sen, forklarer Jiri Pehe, direktør for New York Universite­t i Prag:

»De har et højt niveau af livskvalit­et, og nu vil de have det samme i demokrati. De mener, at Babis, der nu er forfulgt af skandaler, ikke burde vaere premiermin­ister.«

Han tilføjer, at folk håber, at hvis de ikke får Babis ud nu, vil det i det mindste skabe grobund for politisk forandring i Tjekkiet frem mod valget, som efter planen finder sted i 2021. Begge eksperter peger på, at meget afhaenger nu af, om demonstrat­ionerne overlever ferie og sommersløv­hed de kommende måneder. De endelige og officielle rapporter fra EU skal efter planen komme i oktober eller november.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark