Jyllands-Posten

Mozambique formåede ikke det, som Indien kunne

Før cyklonen Fani evakuerede Indien 1 mio. mennesker i en indsats, der reddede mange liv. Mozambique er derimod stadig i knae efter to cykloners haergen.

- SIMON AABECH

Da to voldsomme cykloner haergede Mozambique tilbage i marts og april, blev landet ramt af store ødelaeggel­ser, og flere hundrede mennesker omkom. Da Indien blev ramt af en lignende cyklon i starten af maj, var man forberedt i en helt anden grad, og landets myndighede­r satte gang i den største masseevaku­ering i Indiens historie, ifølge mediet Live Science.

På et døgn blev over en million mennesker evakueret fra deres boliger.

»De tidlige varsler fra Indiens meteorolog­iske institut var saerdeles praecise, hvilket betød, at myndighede­rne kunne saette gang i en velorganis­eret evakuering­splan,« lød det efterfølge­nde fra Denis McClean, der er talsmand for FN’s Sekretaria­t for Katastrofe­forebyggel­se.

Den seneste optaelling viser, at 64 mennesker mistede livet efter cyklonen Fani, oplyser Al Jazeera.

I Mozambique ser situatione­n helt anderledes ud. 641 mennesker mistede livet i forbindels­e med cyklonerne Idai og Kenneth, der haergede landet med seks ugers mellemrum.

Nødhjaelps­organisati­onen Røde Kors har vaeret massivt til stede i Mozambique, hvorimod det ikke har vaeret nødvendigt at sende mandskab til Indien, fortaeller katastrofe­chef i Dansk Røde Kors, Bjarke Skaanning:

»Den indiske stat har selv taget ansvar sammen med nationale organisati­oner i Indien. Det vil sige, at den indiske afdeling for Røde Kors ikke har skullet gøre den store indsats, og der er stort set ikke kommet internatio­nal støtte ind.«

I Mozambique hjaelper Røde Kors fortsat omkring 200.000 mennesker med husly.

»Det er svaert at sammenlign­e evakuering­sarbejdet i Mozambique og Indien. Den første cyklon, der ramte Mozambique i midten af marts, kom som en overraskel­se for alle, da den først kom ind over land, gik ud over vandet igen, og derefter kom tilbage med en endnu kraftigere styrke. Røde Kors og de lokale myndighede­r sendte beskeder ud om, at cyklonen var på vej i Mozambique, men det har stor betydning, hvilket system man har i landet, og hvor klart beskeden kommer ud.«

»I Mozambique sendte man en besked ud til folk via sms, skoler og det lokale byråd, men myndighede­rne forbød ikke folk at vaere i visse områder. I Indien sagde man derimod, at alle i et vist område skulle evakueres. I Indien er man mere vant til, at cyklonerne kommer indimellem,« fortaeller Bjarke Skaaning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark