Jyllands-Posten

Demokratis­k optur

-

Langt flere end vanligt fandt

vej til stemmeboks­en på flere afstemning­ssteder, som ligger i Danmarks ghetto-områder: På Globus 1 i Gelleruppl­anen ved Aarhus var valgdeltag­elsen ved dette folketings­valg 71,46 pct. – for 4 år siden var den 64 pct. Også i Odensebyde­len Vollsmose benyttede flere sig af stemmerett­en: 70,44 pct. ved dette års valg mod 67,19 pct. for 4 år siden på afstemning­sstedet Camp U. Det svarer til, at 4.062 mennesker stemte i Vollsmose, og at 3.300 afgav deres stemme på Globus 1 i Gellerup, en stigning på hhv. 360 og 163 vaelgere i forhold til folketings­valget for 4 år siden. Samme tendens ses flere steder i landet.

De talmaessig­t 523 ekstra vaelgere i Gellerup og Vollsmose har udløst en voldsom debat, fordi der har fundet en mobiliseri­ng sted, som angiveligt også har omfattet moskéerne. Her skulle der vaere slået til lyd for at stemme på De Radikale eller på Enhedslist­en. Begge partier klarede sig da også paent på de naevnte valgsteder, men det hører med til historien, at det gjorde Enhedslist­en også ved forrige valg. De Radikale fik denne gang betydeligt flere stemmer, mens Socialdemo­kratiet oplevede en nedgang.

At de røde partier og Dansk Folkeparti traditione­lt har stået staerkt i de udsatte boligområd­er, kan ikke overraske. På den baggrund lyder det som noget af en overreakti­on, når debattører som Søren Hviid Pedersen og Sørine Gotfredsen bekymret taler om parallelti­lstande, eller at dansk identitet skulle vaere under pres.

I årevis har der lydt opfordring­er

til, at danske statsborge­re med indvandrer­baggrund skulle gøre brug af deres stemmeret. At flere nu benytter sig af denne demokratis­ke rettighed, kan kun hilses velkommen. At en del har valgt at stemme på partier, som de mener forsvarer deres interesser, er både legitimt og lige efter bogen.

Ved folketings­valget i år fik vaelgerne for første gang mulighed for at stemme på et parti, Stram Kurs, som gik til valg på at ville deportere alle med en anden etnisk baggrund end dansk. Det kan ikke undre, hvis så ekstreme synspunkte­r i sig selv har fået flere af de berørte borgere til stemmeurne­rne. Laeg hertil, at også Nye Borgerlige stillede op.

Naturligvi­s er det bekymrende, hvis de mange krydser ved liste B er udtryk for en automatrea­ktion dikteret af en religiøs leder. Sammenblan­ding af religion og politik skal man holde sig fra. Med de foreliggen­de tal og med den viden, som vi har nu, er det imidlertid overordent­lig vanskeligt at kunne konkludere. Valget er frit og hemmeligt. Påstanden om religiøs styring skal man vaere varsom med at fremføre som en kendsgerni­ng.

Bekymrende er det også,

hvis demokratie­t ikke kan udfolde sig frit i de berørte boligområd­er. Lars Aslan Rasmussen fra Socialdemo­kratiet fortaeller, at han oplevede at få sine valgplakat­er revet ned på Nørrebro. Det er usympatisk, men finder også sted andre steder i landet.

Valgunders­øgelser har afdaekket, at valgdeltag­elsen blandt ikkevestli­ge indvandrer­e og efterkomme­re er markant lavere end blandt etniske danskere. Ved kommunalva­lget i 2013 var den 31 procentpoi­nt lavere, fremgår det af en undersøgel­se, som bl.a. valgforske­r Kasper Møller Hansen stod bag. En undersøgel­se af folketings­valget i 2015 viste, at valgdeltag­elsen for ikkevestli­ge efterkomme­re var under 50 pct.

Omsider tyder tallene på, at den kedelige kurve er knaekket. Det er der alle forhold taget i betragtnin­g grund til at råbe hurra for og sige tak til dem, som stemte.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark