Jyllands-Posten

Fremover vil flere lønmodtage­re selv bestemme deres pensionsal­der

-

Tina Lambrecht formand for Danske Fysioterap­euter

Det er ikke overrasken­de, at diskussion­en om, hvem der skal kunne traekke sig tilbage hvornår, fylder på den politiske dagsorden. For det er et emne, der skaber utryghed hos mange – isaer hvis de har fysisk hårdt arbejde.

Desvaerre bliver det i alt for høj grad en diskussion om, hvad det vil koste at lade mere eller mindre nedslidte mennesker stoppe før den generelle pensionsal­der. Det er et alt for snaevert perspektiv. Det bliver en langt større udfordring for fremtidens arbejdsmar­ked, at stadig flere har pensionskr­oner nok i ryggen til, at de ikke er bundet af, om de er praecis gamle nok til folkepensi­on.

Mine offentlige medlemmer kan starte pensionsud­betalinger­ne fem år før den officielle pensionsal­der, og mange har formue i deres bolig eller virksomhed. Det har stadig store økonomiske konsekvens­er at gå før tid, men for stadig flere bliver det en reel mulighed.

Vi ved i forvejen, at økonomien ikke betyder alt. Vi kan se, at kvinder ofte traekker sig fra arbejdsmar­kedet, når deres mand, der typisk er lidt aeldre, går på pension. For ønsket om en pensionist­tilvaerels­e sammen, mens man stadig har kraefter, er større end de sidste kroner på kontoen.

Tendensen til at traeffe sine egne valg vil blive mere udbredt i takt med, at flere af vore gråhårede kollegaer har noget på kistebunde­n. Det betyder også, at forestilli­ngen om, at man kan regulere udbuddet af arbejdskra­ft ved at skrue på en saerlig seniorpens­ion, skygger for den nødvendige indsats på nogle af de områder, der virkelig kommer til at betyde noget for, hvor laenge folk vil arbejde.

Det helt afgørende for, hvor laenge arbejdsliv­et fortsaette­r, er, om man har glaede i det. Vi har medlemmer over 80 år, der arbejder, men vi har også alt for mange medlemmer, der føler sig pressede på deres faglighed, fordi tempoet er steget og steget på arbejdspla­dserne. Hvis man ikke føler, at man kan gøre den forskel, man blev fysioterap­eut for at gøre, er der bare kortere til udgangen.

Hvis man vil have det grå guld til at blive ved med at arbejde, skal man fra Christians­borg fokusere meget mere på at give plads til, at lysten får lov til at drive vaerket.

Derfor er det også afgørende, at politikern­e løfter hovedet og anlaegger et bredere perspektiv. For måske kan man få de i forvejen pressede ansatte på vores sygehuse til at løbe lidt hurtigere. Men når man presser for hårdt, kan selve glaeden ved at hjaelpe patienter og udøve sit fag forsvinde – og så forsvinder medarbejde­rne også.

Det kan lyde abstrakt, men jeg taenker, at de fleste af os har oplevet det. Hver gang der kommer endnu en omstruktur­ering eller en uigennemta­enkt indførelse af et større it-system, begynder aeldre medarbejde­re at regne på, hvornår de kan gå på pension.

Piskens tid er forbi. Fremover vil lønmodtage­re i langt højere grad end tidligere selv bestemme deres pensionsal­der. Hvis man vil have det grå guld til at blive ved med at arbejde, skal man fra Christians­borg fokusere meget mere på at give plads til, at lysten får lov til at drive vaerket.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark