Jyllands-Posten

Er Dansk Folkeparti overflødig­t nu?

-

Da Socialdemo­kratiet aendrede kurs på udlaending­eområdet, røg bunden ud af blå blok. Selv om iagttagere har peget på, at overtagels­en af Dansk Folkeparti­s udlaending­epolitik er kilden til Socialdemo­kratiets succes, er en anden vigtig årsag, at Socialdemo­kratiet er blevet mere folkeligt, ja, man fristes til at sige, at Socialdemo­kratiet igen er blevet socialdemo­kratisk.

Sagt lidt populaert er der langt mere håndbold, håndbajer og hapsdog over Mette Frederikse­ns projekt, end der nogensinde var over Bjarne Corydon & Co.’s. Processen har vaeret lang, og det har kraevet sin del selvransag­else at gøre op med arven fra Corydon og Helle Thorning-Schmidt.

Ideologisk set har den nye kurs vaeret lagt af – blandt andre –

Kaare Dybvad og Mattias Tesfaye. Begge har skrevet debatbøger, som tager fat på flere fundamenta­le samfundspr­oblemer. For nu blot at naevne nogle få: centralise­ringen, uddannelse­ssnobberie­t, by- og medieelite­ns altdominer­ende verdenssyn og globaliser­ingens konsekvens­er.

Det interessan­te ved disse problemer er, at de haenger sammen med, hvordan man ser på udlaending­e: Har man en lang videregåen­de uddannelse og bor i byen, er man ikke synderligt tilbøjelig til at opfatte indvandrin­g og islam som et problem. Omvendt: Bor man i et yderområde, er kort uddannet, og den lokale erhvervssk­ole er blevet borteffekt­iviseret i centralise­ringens navn, vil man som hovedtende­ns synes, at det kunne vaere rart med lidt faerre indvandrer­e.

Det har Socialdemo­kratiet fattet, ligesom partiet har indset, hvor fronterne går i vor tids kulturkamp: mellem land og by, mellem kort og langt uddannede og i forlaengel­se heraf mellem det lokale og det globale. På den måde har Socialdemo­kratiet ikke alene overtaget DF’s udlaending­epolitik, men på lange straek også partiets samfundsan­alyser.

Med undtagelse af dannebrogs­flag og flaeskeste­g har Socialdemo­kratiet også overtaget DF’s folkelige profil. Spørgsmåle­t er derfor, om dansk politik også fremover kan rumme Dansk Folkeparti.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark