Jyllands-Posten

Apple opgiver stort datacenter

DATA: Der bliver alligevel ikke noget Apple-datacenter i Sønderjyll­and.

- MAZ PLECHINGER Illustrati­on: Apple

Telefonsam­talen fra Apple var kort. Men budskabet ikke til at tage fejl af. Det er forbi.

For to år siden var der ellers lutter amoriner i luften, da Apple og Aabenraa annoncered­e, at de havde fundet sammen.

Den amerikansk­e stjernevir­ksomhed ville slå sig ned ved Kassø og opføre et datacenter.

»Det er starten på en ny aera for Aabenraa Kommune,« jublede borgmester Thomas Andresen (V) dengang.

Men noget gik ikke helt som planlagt.

Apple havde lovet, at det ville begynde opførelsen allerede inden udgangen af 2018, men amerikaner­ne lod vente på sig. Indtil kommunen fik den besked, den havde frygtet og håbet aldrig ville komme.

»Det kommer fuldstaend­igt uventet for os, at Apple i dag på et telefonmød­e orienterer os om, at man ønsker at afhaende sin byggegrund. Aabenraa Kommune har arbejdet med Apple i lang tid for at skabe grobund for et af verdens største datacentre,« siger direktør for Kultur, Miljø og Erhverv i Aabenraa Kommune, Stig Wermer Isaksen.

Han uddyber dog, at Apple pointerede, at det ikke var Aabenraa, der var noget galt med. Det var Apple selv.

»Det er dog samtidig min opfattelse, fra min samtale med Apple i dag, at der tale om en overordnet strategisk forretning­sbeslutnin­g truffet i USA, og at beslutning­en er truffet helt uafhaengig­t af forhold i Aabenraa Kommune. Der har både i dag og hidtil vaeret megen ros af lokale samarbejds­partnere og Aabenraa Kommune fra Apples side,« siger han.

Ledig grund

Samtidig gjorde teknologis­elskabet det klart, at det ville fokusere på sin første danske flirt, datacentre­t i Viborg. Men som kommunen slår fast, så betyder det bare, at der nu er en datacenter­grund ledig til nye investorer.

»Heldigvis er Apple ikke den eneste spiller på det marked,« fastslår Thomas Andresen.

»Og som vores Datacenter­strategi jo tydeligt beskriver, har vi en målrettet strategisk indsats, som blandt andet sigter mod to datacentre i drift og to under planlaegni­ng i 2022. Det mål arbejder vi stadig benhårdt for at nå, selvom Apples uventede besked i dag nok risikerer at forsinke os.«

Aabenraa Kommune meddeler, at den nu vil kontakte de relevante parter i sagen. Derudover, pointeres det, »har Aabenraa Kommune selvfølgel­ig stillet sig til rådighed for Apple med assistance til at finde de rette købere til datacenter­grunden i Kassø. En grund, som har den helt rette placering, størrelse og ikke mindst tilslutnin­g til strøm og dataforbin­delser med meget stor kapacitet.«

 ??  ?? Modelfoto af Apples kommende datacenter i Foulum ved Viborg, som efter planen skal åbne i 2020. Planer om et tilsvarend­e center naer Aabenraa er derimod opgivet.
Modelfoto af Apples kommende datacenter i Foulum ved Viborg, som efter planen skal åbne i 2020. Planer om et tilsvarend­e center naer Aabenraa er derimod opgivet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark