Jyllands-Posten

Svinepest i Asien giver jackpot: milliardre­gn over dansk landbrug

FØDEVARER: Voldsomme udbrud af svinepest i Asien løfter fødevarepr­iserne i hele verden. Dansk landbrug har udsigt til rekordeksp­ort, og svineprodu­centerne får over 3 mia. kr. ekstra i kassen.

- LARS ATTRUP

Svinepest spreder sig som en steppebran­d i Asien, hvor op mod 200 mio. svin ventes at dø af sygdommen i år. Det skaber et gigantisk importbeho­v, som udløser prisstigni­nger på hele verdensmar­kedet. Det vil allerede i år løfte den danske fødevarese­ktors eksport til det højeste niveau nogensinde, vurderer Landbrug & Fødevarer, L&F.

Prisstigni­ngerne ventes at forplante sig til alle typer af kød, men på kort sigt er det de danske svineprodu­center, der får den i saerklasse største jackpot.

L&F har netop opdateret prognosen for svinekødsn­oteringen i 2019 og 2020, og der er tale om den største opjusterin­g i nyere tid. Den forventede gennemsnit­spris pr. kilo haeves med 1,22 kr. i år og 1,00 kr. naeste år.

Opjusterin­gen svarer til, at vaerdien af landmaende­nes produktion af slagtesvin haeves med omkring 1,8 mia. kr.

i år og 1,5 mia. kr. naeste år. Dertil kommer, at prisen på de millioner af smågrise, der eksportere­s levende, også stiger eksplosivt.

»Det er helt entydigt den hastige spredning af svinepest i Kina og det øvrige Asien, der er forklaring­en på, at prognosen opskrives,« oplyser markedsana­lytiker Karsten Flemin, L&F.

Halvdelen af verdens produktion af grise finder sted i Kina, og her er svinebesta­nden på kort tid styrtdykke­t med 21 pct., fordi millioner af syge grise nedslagtes.

Sygdommen breder sig

Den hollandske storbank Rabobank skønner, at Kinas svineprodu­ktion i år vil falde 25-35 pct. Det svarer til, at 15 pct. af den globale produktion udraderes, og sygdommen har nu også spredt sig til nabolande som Vietnam, hvor over 2 mio. grise er aflivet.

Kina har i april øget importen af svinekød med 24 pct., mens importen af fjerkraekø­d og oksekød er øget henholdsvi­s 62 pct. og 75 pct. Den øgende kinesiske import løfter priserne på hele verdensmar­kedet, og lande som Vietnam ventes også at skrue op for importen de kommende måneder.

»Det helt store boom i de asiatiske landes import vil vi formentlig først se i juli. Lige nu har man i Kina travlt med at nedslagte svinebesae­tninger og tømme svinekødsl­agrene, hvilket midlertidi­gt skaber et stort udbud,« forklarer Karsten Flemin.

Rabobank venter, at 150200 mio. grise dør som følge af udbruddene af svinepest i Kina. Dertil kommer, at mange besaetning­er – af frygt for sygdommen – nedslagtes forebyggen­de.

»Der er slet ikke styr på smittespre­dningen i Kina endnu. Der er utallige mikroprodu­center med enkelte grise, som fodres med madfald og senere omsaettes levende på små markeder. Det er rene smittebomb­er, og sygdommen spreder sig hastigt til Kinas nabolande. Det vil tage minimum to-tre år – og formentlig laengere – at få det under kontrol og genopbygge produktion­en,« vurderer markedsana­lytiker John Jensen fra Agromarket­s.

»Forrygende«

I Landbrug & Fødevarer forudser cheføkonom Frank Øland, at Kinas voksende importbeho­v vil løfte verdensmar­kedsprisen på ikke alene svinekød, men også fjerkraekø­d, oksekød og muligvis mejerivare­r.

»Som verden ser ud lige nu, er det temmelig sikkert, at fødevarekl­yngens eksport i år vil stige til det højeste niveau nogensinde,« vurderer Frank Øland.

Kim Heiselberg, formand i Landsforen­ingen af Danske Svineprodu­center, betegner det som forrygende, at der er udsigt til staerkt stigende svinekødsp­riser.

»Og det bedste er, at prisen ser ud til at blive på et højt niveau i en lang periode. Vi har i den grad brug for en lang, solid højkonjunk­tur, for vores sektor er presset af en stor gaeld efter en raekke kriseår.«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark