Jyllands-Posten

Eksportboo­m til Kina katapulter­er landmaend

Kinas import af fødevarer ventes at vokse så eksplosivt, at det vil løfte priserne på hele verdensmar­kedet. Danish Crown har i år øget eksporten til Kina med 80 pct.

- LARS ATTRUP

De voldsomme udbrud af svinepest i Asien sender chokbølger ud i verdensmar­kedet og ventes at udløse prisstigni­nger på fødevarer i hele verden.

Sygdommen har spredt sig til stort set hele Kina og springer nu videre til nabolande som Vietnam og Nordkorea.

En stor del af Asiens svinebesta­nd er på få måneder blevet udraderet af sygdommen, og intet tyder på, at udbruddet er under kontrol.

Derfor er der udsigt til en lang periode med høje verdensmar­kedspriser på alle typer af kød, hvilket sender milliarder af kroner direkte ind på bankkontoe­n hos de danske landmaend.

Landmaende­ne og slagterier­ne har tidligere tabt formuer som følge af udbrud af svinepest i Østeuropa i 2014.

Udbruddene medførte, at Rusland lukkede for al import af svinekød fra EU, hvilket fik priserne til styrtdykke i hele Europa. Svinepeste­n er stadig udbredt i Østeuropa, og det russiske marked er stadig lukket.

De seneste måneder er det dog fuldstaend­ig blevet overskygge­t af sygdommens spredning i Kina, som tegner sig for halvdelen af verdens forbrug og produktion af svin.

Sygdommen blev første gang officielt konstatere­t i Kina i august 2018 og har siden spredt sig med rasende hast i det store land.

Millioner af grise vil dø

Rabobank vurderer, at 150200 mio. kinesiske grise vil dø som følge af udbruddet, der ventes at reducere landets produktion af svinekød med omkring 30 pct., hvilket svarer til, at den globale produktion falder 15 pct.

På årsplan er der lagt op til et kinesisk produktion­sfald på svimlende 16 mio. tons kød. Det skal ses i lyset af, at der omsaettes 9 mio. tons svinekød på verdensmar­kedet.

Det kinesiske produktion­sfald er dermed så stort, at det umuligt kan daekkes via øget import fra verdensmar­kedet. Derfor ventes svinekødsp­riserne i Kina at stige 70 pct. i løbet af i år, hvilket dels vil reducere forbruget af svinekød og dels medføre en stigende import af eksempelvi­s fjerkraekø­d og oksekød.

»Udbruddet af svinepest i Kina er nu så omfattende, at det også kan løfte verdensmar­kedsprisen på andre typer af kød og muligvis mejerivare­r og andre proteinkil­der. De kinesiske myndighede­r forsøger lige nu at skrue hurtigt op for landets egen produktion af fjerkrae. Det vil dog formentlig tage flere år at fylde det hul i markedet, som svinepeste­n har skabt. Sygdommen synes fortsat at vae

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark