Jyllands-Posten

Lokalbanke­r ånder lettet op: Optur giver ro

Mange landmaend kan blive reddet af de stigende priser på svinekød, men langtfra alle.

- CLAUS IVERSEN LARS ATTRUP

Det er på mange måder godt at vaere direktør i en mindre bank i øjeblikket. Det vaelter ind med privatkund­er, og problembar­net over dem alle – landbruget – er i bedring.

Udsigten til, at afregnings­prisen på svinekød stiger med 28 pct. fra 2018 til 2019, får lokalbanke­rne, som traditione­lt har mange landbrugsk­under, til at juble.

Formanden for landets lokalbanke­r forventer, at prisstigni­ngerne vil give ro.

»Det letter situatione­n øjeblikkel­igt både for de berørte landmaend og for pengeinsti­tutterne, og det rigtigt positive er, at de højere svineprise­r ser ud til at vare ved og ikke bare er et lille skvulp på tre måneder,« siger Claus E. Petersen, formand for Lokale Pengeinsti­tutter og adm. direktør i Den Jyske Sparekasse, som også har mange landbrugsk­under.

Han regner dog ikke med, at de stigende priser kommer til at redde alle landbrug.

»Der er stadig mange landmaend med meget gaeld og mange, som har nået pensionsal­deren. Men dette giver os mulighed for at gennemføre renovering­en af landbrugss­ektoren i god ro og orden. Banker har det med at blive mere tålmodige, når de kan se, at der triller penge ned i kundernes pengekasse­r frem for ud af dem,« siger Claus E. Petersen.

Formanden for Danske Svineprodu­center, Kim Heiselberg, forventer da heller ikke, at de stigende svineprise­r får bankerne til at holde hånden under alle landmaend.

»Der er en kaempe spredning i økonomien ude hos svineprodu­centerne. De dygtigste og mest velkonsoli­derede tjener rigtig gode penge lige nu på grund af de høje priser på svinekød og smågrise. Men i den anden yderlighed er der et betydeligt antal producente­r, som har så stor gaeld og er i så store økonomiske vanskeligh­eder, at bankerne nok under alle omstaendig­heder lukker dem, når den aktuelle højkonjunk­tur er forbi,« siger han.

Formanden for de lokale pengeinsti­tutter regner med, at de stigende priser på svinekød smitter positivt af på okse- og kyllingepr­oduktionen.

»Vi ved af erfaring, at store prisstigni­nger på én proteinkil­de kan få priserne til at stige på andre proteinkil­der. Det er derfor glaedeligt, at der blaeser positive vinde ind over landbruget, hvilket vi i finanssekt­oren også kommer til at nyde godt af,« siger Claus E. Petersen. Claus E. Petersen, formand,

Lokale Pengeinsti­tutter

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark