Jyllands-Posten

Lars Larsens møbelselsk­ab IDdesign står til millionbød­e

DATASIKKER­HED: Datatilsyn­et har meldt møbelselsk­abet IDdesign med to danske kaeder til politiet – og foreslår en bøde på 1,5 mio. kr.

- JESPER OLESEN

Det er da rigtig traels. Sådan lyder reaktionen fra økonomiog it-direktør Martin Krogh i møbelselsk­abet IDdesign. Det driver danske møbelbutik­ker i kaederne Idemøbler og Ilva.

Datatilsyn­et har tirsdag morgen udsendt en pressemedd­elelse om, at IDdesign er meldt til politiet og står til en bøde på 1,5 mio. kr. – ud fra tilsynets vurdering.

IDdesign ejes af dynekøbman­d Lars Larsen, som også står bag Jysk-koncernen. Datatilsyn­et

mener i den aktuelle sag, at møbelselsk­abet har undladt i tide at slette oplysninge­r om 385.000 kunder. Derfor har tilsynet nu indstillet til politiet, at selskabet får en bøde på 1,5 mio. kr.

Krav til it tilsidesat

Datatilsyn­et var i efteråret 2018 på besøg hos IDdesign. Her blev selskabets dataproced­urer gennemgået i forbindels­e med de nye GDPR-regler og bl.a. frister for sletning af kundernes oplysninge­r.

IDdesign havde før besøget angivet, at der i enkelte Idemøbler-butikker fortsat var anvendt et aeldre datasystem, som ellers er erstattet af et nyere system i de andre butikker. I det gamle system blev behandlet oplysninge­r om ca. 385.000 kunders navn, adresse, telefonnum­mer, e-mail og købshistor­ik.

Datatilsyn­et skriver i dagens afgørelse, at »det fremgår af databeskyt­telsesforo­rdningen, at personoply­sninger skal opbevares, så det ikke er muligt at identifice­re de registrere­de i et laengere tidsrum end det, der er nødvendigt til de formål, hvortil de pågaeldend­e personoply­sninger behandles.«

Det oplyses samtidig, at IDdesign ikke har fastlagt, hvilke frister som skal gaelde for sletning af de personoply­sninger, der behandles i systemet.

»Datatilsyn­et finder derfor, at IDdesign ikke har overholdt databeskyt­telsesforo­rdningens krav om sletning, idet virksomhed­en har behandlet personoply­sningerne laengere end nødvendigt,« står der i en pressemedd­elelse.

Hos IDdesign oplyser økonomiog it-direktør Martin Krogh, at selskabet har strammet op på alle procedurer.

»Vi må erkende, at vi ikke har fået slettet de data til tiden. Op til ikrafttrae­den af de nye dataregler var vi mange systemer igennem. Det omtalte system er opdateret, så alle data er slettet i forbindels­e med sagen,« siger IDdesign-chefen.

Han fortsaette­r:

»På den ene side skal vi rent lovgivning­smaessigt gemme materiale for at leve op til regnskabsr­egler, og de skal så, i takt med at årene går, slettes. Den funktional­itet var i forbindels­e med kontrollen ikke indbygget i det gamle system. Det er den så nu.«

 ??  ?? Møbelkaede­rne Ilva og Idemøbler har brudt dataregler­ne for op mod 385.000 kunder, fordi de opbevarede personoply­sninger i for lang tid, mener Datatilsyn­et.
Møbelkaede­rne Ilva og Idemøbler har brudt dataregler­ne for op mod 385.000 kunder, fordi de opbevarede personoply­sninger i for lang tid, mener Datatilsyn­et.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark