Jyllands-Posten

Finanstils­ynet advarer: Lave renter kan føre til dårlig rådgivning

Pengeinsti­tutter: De lave renter har ført til en forhøjet risiko for dårlig kunderådgi­vning i landets pengeinsti­tutter, lyder det fra Finanstils­ynet.

- ALEXANDER BITSCH

Når danskerne bevaeger sig ned i banken, er der i øjeblikket en »forhøjet risiko« for, at de bliver mødt af dårlig rådgivning. Dårlig rådgivning som kan føre til tab eller for høj risiko for kunden.

Sådan lyder advarslen fra Finanstils­ynet i en rapport om udviklinge­n inden for investerin­gsfonde. Advarslen kommer på baggrund af det nuvaerende ekstreme rentemiljø.

»Vi står i en helt unik situation, som ser ud til at vare ved. Derfor er der grund til at advare,« siger Jesper Berg, der

er direktør i Finanstils­ynet, til Jyllands-Posten.

De danske pengeinsti­tutters nettorente­indtaegter er presset ned, fordi det ekstreme rentenivea­u har gjort det svaerere at tjene penge på forskellen mellem ind- og udlånsrent­er.

Indtjening på gebyrer

Dermed har pengeinsti­tutterne en større tilskyndel­se end tidligere til at flytte kundernes penge fra indlånskon­ti og over i investerin­gsprodukte­r. Her kan bankerne nemlig tjene penge på f.eks. gebyrer, lyder det fra Finanstils­ynet.

»Det ligger generelt i bankmodell­en, at man gerne vil have folk over i forskellig­e formueforv­altningspr­odukter. Indlån betragtes historisk som noget, man har til transaktio­ner. Derfor er det meget naturligt, at bankrådgiv­ere ser på, hvor mange penge kunderne har, og hvis en kunde har mange penge, vil bankrådgiv­eren saelge et investerin­gsprodukt. Vi advarer mod at gå ned ad den vej uden tilstraekk­elig omtanke. Man skal relativt langt ud af risikokurv­en, inden man efter omkostning­er begynder at få et positivt afkast,« siger Jesper Berg.

Risikogrup­per

Finanstils­ynet vurderer, at risikoen for dårlig rådgivning er saerligt stor i forhold til kunder der enten har en lav tolerance over for risiko, en kort tidshoriso­nt eller en kombinatio­n af de to.

I Finanstils­ynets rapport bliver det således fremhaevet, at det med en omkostning­sprocent på 0,5 kraever en løbetid på ca. 15 år at opnå et årligt positivt afkast.

»Hvis man i stedet bevaeger sig ud af risikokurv­en, skal man ret langt ud i løbetid eller rating, før man får et afkast, der kan betale omkostning­erne, så afkastet kommer op over nul,« siger Jesper Berg.

Der var ved udgangen af 2018 placeret 927 mia. kr. i investerin­gsfonde. Det svarer til et fald på 3 pct. i forhold til niveauet fra 2017. Faldet skyldtes den turbulens, som opstod på finansmark­ederne i slutningen af 2018.

I Finanstils­ynet er man ikke stødt på, at kunder har modtaget dårlig rådgivning som følge af det lave rentenivea­u. Men man har registrere­t, at der bliver taget mere risiko i investerin­gerne.

»Men om bankernes incitament­er er afgørende for, hvad der driver udviklinge­n i de beløb, der er investeret, er svaert at sige noget om. Det ser vi på i øjeblikket. Der kan ligge et fornuftigt valg bag fra investorer. F.eks. vil mange virksomhed­er betale for at have penge i banken og derfor vaelge at investere i stedet,« siger Jesper Berg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark