Jyllands-Posten

Endelig funkler de danske biotekstje­rner

GENNEMBRUD: Det har kraevet blod, sved, tårer, tålmodig og masser af penge, men nu begynder Danmark for alvor at høste frugterne af mange års slid med en blomstrend­e biotekindu­stri.

- BENJAMIN W. CHRISTENSE­N

Den danske biotekbran­che står over for en ny guldalder, hvor succeshist­orierne endelig er kommet op til overfladen. Går alt efter planen, er det kun begyndelse­n, lyder det fra branchen.

»Jeg er meget optimistis­k. Vi har vaeret i gang i 10 år, og vores pre-seed-selskaber modtager i gennemsnit syv gange så meget kapital som andre ivaerksaet­tervirksom­heder. Det viser, at der bliver skabt virksomhed­er, som andre investorer tror på,« siger Søren Møller, ledende partner i Novo Seeds, der investerer i både virksomhed­er inden for medicinsk udstyr og laegemidde­ludvikling.

Han naevner bl.a. bioteksels­kaberne Epitherape­utics

og Orphazyme, hvor førstnaevn­te blev solgt til amerikansk­e Gilead, mens sidstnaevn­te er blevet børsnotere­t.

Senest blev bioteksels­kabet Nuevolutio­n solgt til amerikansk­e Amgen for 167 mio. dollars.

»Helt banalt set har vi brug for dygtige mennesker, fantastisk forskning og masser af penge. Der er vi godt med for tiden, og det gør, at vi kan skabe succeser,« siger Christian Elling, ledende partner i Lundbeckfo­nd Emerge.

Blod på tanden

Bo Jesper Hansen, der er blevet milliardae­r på at saelge det svenske bioteksels­kab Sobi og i dag er profession­elt bestyrelse­smedlem, ser også den danske biotekbran­che stå foran en endog yderst lys fremtid.

»Det går rigtig godt i dansk biotek. Nu har vi senest set Nuevolutio­n, der på baggrund af solid videnskab er blevet solgt. Det giver folk endnu mere blod på tanden,« siger Bo Jesper Hansen.

Succesen betyder, at store udenlandsk­e fonde for alvor har fået øjnene op for, hvad vi kan i Danmark. Det kom senest til udtryk i foråret 2019, hvor det purunge bioteksels­kab Snipr Biome rejste 320 mio. kr. – bl.a. med penge fra prominente udenlandsk­e fonde som hollandske LSP og tyske Wellington.

»Jeg tror, at den positive udvikling fortsaette­r. Flere og flere udenlandsk­e fonde har fået øjnene op for, at det er kvalitetss­elskaber, der kommer ud af økosysteme­t. Det er for mig at se det bedste bevis for, at der virkelig sker noget,« siger Søren Møller. Christian Elling, ledende partner i Lundbeckfo­nd Emerge

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark