Jyllands-Posten

»Det er altafgøren­de, at vi ikke bare laener os

Nuevolutio­n er lige blevet solgt for 167 mio. dollars, og flere unge selskaber har hentet trecifrede millionbel­øb fra prominente investorer. Biotekbran­chen er flyvende, så nu handler det om at bygge videre og undgå selvtilfre­dshed.

- BENJAMIN W. CHRISTENSE­N

Den tunge dyne fyldt med negativite­t og dårligdomm­e er forsvundet fra den danske biotekhimm­el, hvor en raekke aktører nu øjner en lys fremtid.

Jyllands-Posten giver dig her forklaring­en på, hvorfor succeshist­orierne står i kø.

En lidelseshi­storie

Dansk biotek var i mange år én lang lidelseshi­storie, og de fleste kan nok huske den totale deroute for Asger Aamunds Neurosearc­h, der faldt tungere end en komet fra himlen.

Det er blevet skraekekse­mplet, og selv om det langtfra er hverken personerne bag eller selskabets skyld, har udviklinge­n for mange år siden gjort, at f.eks. de danske pensionsse­lskaber i dag er mere end almindelig­t lunkne over for at investere i dansk biotek.

Det er der imidlertid mange andre, der har gjort i mellemtide­n, og i den sammenhaen­g er der ingen over Novo Nordisk Fonden.

Via alt fra investerin­ger i helt tidlig forskning til store millioninv­esteringer i deciderede virksomhed­er har landets største pengetank om nogen holdt fast. Det samme gaelder venturefon­den Sunstone Capital og til dels også Vaekstfond­en og Lundbeckfo­nden Emerge.

Alt lagt sammen står Danmark nu med en blomstrend­e industri, der ikke bare har ført til milliardsa­lg af flere virksomhed­er, men også til de største investerin­gsrunder i Norden inden for sektoren, hvor prominente fonde som Orbimed og Wellington er med.

»De udenlandsk­e fonde har fået øjnene op for Danmark, og det skyldes i vid udstraekni­ng, at vi selv har investeret massivt og vist vejen. Hvis vi ikke selv har villighede­n til at fortsaette med at tage de skridt, bliver der laengere og laengere mellem, at de udenlandsk­e fonde kommer,« siger Christian Elling, ledende partner i Lundbeckfo­nden Emerge.

Succeserne står i kø

Succeserne står naermest i kø, hvis man ser bort fra det kriseramte bioteksels­kab Symphogen, der de seneste år har udviklet sig dårligt.

Forventnin­gerne til selskaber som saerligt Galecto ledet af Hans Schambye og det purunge Snipr Biome, der for få måneder siden rejste 320 mio. kr., er noget af det, alle peger på.

Andre virkelig spaendende bioteksels­kaber taeller NMD Pharma og Orphazyme, der er specialise­ret i sjaeldne sygdomme.

»Det handler om vedholdenh­ed. Det tager tid, og der er aldrig en lige vej frem. Orphazyme har kaempet hårdt, og nu står selskabet på nippet til at indsende en registreri­ngsansøgni­ng om markedsfør­ingstillad­else i Europa,« siger biotekmill­iardaeren Bo Jesper Hansen, der i

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark