Jyllands-Posten

Tilbage og tror, at det hele kører«

-

dag er profession­elt bestyrelse­smedlem og bl.a. er naestforma­nd for Orphazyme.

I disse dage og uger er det dog det i offentligh­eden ret ukendte Nuevolutio­n, der er på alles laeber, efter at samarbejds­partneren Amgen har meddelt, at det vil købe selskabet for 167 mio. dollars.

»Nuevolutio­n er et godt eksempel. Det er banebryden­de teknologi, men det viser også, at det tager tid. Nu høster vi frugterne af det,« siger Stig Løkke Pedersen, formand for Nuevolutio­n og tidligere koncerndir­ektør i Lundbeck.

Selskabet har ifølge formanden i vid udstraekni­ng vaeret afskåret fra undervejs at kommuniker­e om de mange spaendende ting, der har vaeret gang i. Samarbejds­partnerne har simpelthen ikke ønsket, at de staerke resultater blev kommuniker­et, hvilket har gjort, at succesen frem mod salget måske er gået lidt under radaren.

»Nuevolutio­n er blevet skabt på baggrund af fantastisk videnskab kombineret med tre både store og meget seriøse investorer i form af SEB, Sunstone Capital og Industrifo­nden. De har udvist tålmodighe­d og er nu blevet belønnet,« siger Stig Løkke Pedersen.

Hos Sunstone Capital ser partner Sten Verland salget af Nuevolutio­n som et godt eksempel.

»Der er ingen tvivl om, at dansk og nordisk biotek i den grad er kommet på landkortet. Det ser vi både med børsnoteri­nger og deciderede salg til store medicinals­elskaber,« siger han.

Pipeline af selskaber

Novo Nordisk Fonden satsede stort i slutningen af 2018 med etablering­en af Bioinnovat­ion Institute. Fonden poster over tre år 392 mio. kr. i etablering­en af det nye, store center med det formål at hjaelpe unge biotekivae­rksaettere med penge og vejledning, så underskove­n af nye virksomhed­er inden for biotek og medicinsk udstyr blomstrer op.

Succeskrit­eriet for formanden, Sten Scheibye, tidligere topchef i Coloplast, er i 2020 at have 15-20 virksomhed­er i inkubatore­n og en hel strøm af virksomhed­er i de tidligere faser. Det kommer dog naeppe til at stoppe her, for også i de senere faser af udviklinge­n øjner mange aktører flere muligheder for succes.

»Vi har en utrolig spaendende pipeline af selskaber. Jeg forventer, at en del af dem vil komme til at rejse store beløb,« siger Søren Møller, ledende partner i Novo Seeds.

Han understreg­er betydninge­n af solid videnskab, et staerkt ledelseste­am med erfaring, et godt netvaerk omkring selskabern­e og nok kapital som grundpille­rne.

»Det er de klassiske elementer, men nu er brikkerne i puslespill­et blevet sat sammen,« siger Søren Møller.

Den største frygt er måske i virkelighe­den, om biotekbran­chen kommer til at hvile på laurbaerre­ne, nu hvor drømmen om de succesfuld­e fortaellin­ger endelig har materialis­eret sig.

»Det er altafgøren­de, at vi nu ikke bare laener os tilbage og tror, at det hele kører. Det kommer det kun til at fortsaette med, så laenge vi bliver ved med at traede på pedalerne og stiller op med dygtig og indsigtsfu­ld risikovill­ig kapital,« siger Christian Elling, Lundbeckfo­nden Emerge.

Alt lagt sammen står dansk biotek over for at traede ind i en historisk succesfuld aera.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark