Jyllands-Posten

Microsoft er tilbage i toppen af techindust­rien

Softwarese­lskabet fra Seattle har aldrig vaeret mere vaerd. Himmelflug­ten de seneste fire år skyldes et usexet fokus.

- RENE DEICHGRAEB­ER

Hvis konkurrenc­en om at vaere verdens mest vaerdifuld­e selskab var et cykelløb i de høje bjerge, ville Jørgen Leth fortaelle seerne, at Apple og Amazon er blevet smidt af, sat og slidt op af den førende rytter i feltet.

For Microsoft har den seneste måned ikke blot formået at forblive på den sjove side af 1 trillion dollar-maerket som den eneste forretning på kloden. Faktisk har selskabet med hovedsaede i Seattle aldrig vaeret mere vaerd takket vaere en kursstigni­ng på naesten 10 pct. i den forgangne uge.

Klar nummer 1

Det betyder, at softwaregi­ganten nu har en markedsvae­rdi på 1.007 mia. dollars, alt imens Apple og Amazon, der begge har brudt det magiske loft tidligere, må nøjes med en vaerdisaet­ning på omkring 880 mia. dollars.

Dermed er Microsoft for alvor tilbage i den absolutte top af techindust­rien, hvor Bill Gates & Co. tronede uafbrudt i 1990’erne, indtil myndighede­rne indledte en monopolsag mod selskabet, der samtidig blev ramt af dotcom-boblen og af Steve Jobs’ storstiled­e comeback hos Apple.

Derfor har Microsoft siden årtusindsk­iftet mere eller mindre vaeret defineret ud fra alt det, forretning­en ikke formåede. At lancere et alternativ til iPhone. At puste liv i Nokia. At få os til at binge i stedet for at google. At skabe et socialt medie. At vaere attraktiv hos de unge.

Intet af det har for så vidt aendret sig, men alligevel har topchefen siden 2014, Satya Nadella, formået at tredoble kursen på Microsofts aktier. Det skyldes først og fremmest, at selskabet har fundet tilbage til sin kerneforre­tning med erhvervsli­vet som omdrejning­spunkt frem for at halse forpustet efter de menige forbrugere.

Apple sårbar

Således har Nadella skaerpet fokusset på noget så usexet som cloud computing – altså softwaretj­enester leveret og opdateret løbende – hvilket ifølge erhvervsme­diet Quartz har givet Microsoft en andel på 17 pct. af det marked i en situation, hvor Apples afhaengigh­ed af telefonsal­get bliver mere og mere tydelig og sårbar i aktionaere­rnes optik.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark