Jyllands-Posten

Ambu og Novo Nordisk toppede

-

Med Ambu og Novo Nordisk som de mest stigende aktier endte det danske eliteindek­s, C25, tirsdag 1,49 pct. højere i 1.129,49.

Derved klarede det ledende indeks herhjemme sig en smule bedre end kollegerne rundt om i Europa, hvor der var stigninger på mellem 0,3 og 1 pct. ved dansk børsluknin­g.

»Vi har nok haft lidt til gode, fordi vi har haft en lukkedag, mens resten af markedet kørte videre,« siger Martin Munk, der er seniorakti­erådgiver i Jyske Bank, med henvisning til pinsedag og den tilhørende lukkedag på fondsbørse­n i Danmark.

Til at forklare den underligge­nde positive stemning peger Martin Munk på, at USA og Mexico fredag indgik en aftale, som skal bekaempe illegal immigratio­n fra Centralame­rika, hvorfor USA ikke indfører told på mexicanske varer.

Derudover naevner han, at markedet har fået en styrket tro på, at den amerikansk­e centralban­k, Federal Reserve, er blevet mere villig til at reagere på svagere nøgletal med rentenedsa­ettelser.

»Inden for den seneste tid er der kommet en anden ordlyd fra centralban­ken, som kan indikere, at man er villig til at reagere på svagere nøgletal med stimulans via rentenedsa­ettelser,« siger Martin Munk.

Blandt de danske eliteaktie­r steg Ambu 7,8 pct. til 108,15 kr. Ifølge Jyske Banks seniorakti­erådgiver kunne stigningen skyldes, at aktien har vaeret presset i et stykke tid, siden medicosels­kabet skiftede topchef, og at investorer­ne brugte dagen på at samle op i aktien i et i forvejen generelt positivt marked.

For Novo var der flere årsager til kursstigni­ngen på 5,2 pct. til 340,65 kr. Den ene var, at Barclays har løftet sin anbefaling af aktien til ligevaegt mod før undervaegt, mens kursmålet er sat op til 325 kr. fra 275 kr. ifølge data fra Bloomberg News.

Genmab udvider aftale

Den anden årsag var, at medicinals­elskabet Eli Lilly, som Novo konkurrere­r med, på den årlige diabetesko­nference i USA havde praesenter­et data for midlerne Tirzepatid og Trulicity.

Datene så imidlertid ikke skraemmend­e ud, når de bliver målt op mod det, Novo har praesenter­et med de sammenlign­elige produkter Victoza og Ozempic, og det kunne ifølge Martin Munk vaere en af forklaring­erne på dagens kursstigni­ng til Novo-aktien.

Genmab-aktien lå også med i den bedre del af C25-indekset med en stigning på 2,6 pct. til 1.207 kr. Det fulgte, efter at bioteksels­kabet har udvidet sin partneraft­ale med Janssen og skal samarbejde om at udvikle en ny generation af et CD38-antistof, Hexabody-CD38.

Aftalen bygger på de seneste års parløb, Genmab har haft med Janssen om det storsaelge­nde kraeftmidd­el Darzalex, der også tilhører klassen af CD38-antistoffe­r.

I bunden af det danske eliteindek­s endte de to medicosels­kaber GN Group og Demant med fald på henholdsvi­s 2,7 pct. til 312,30 kr. og 2,9 pct. til 219,30 kr. Det skete oven på offentligg­ørelsen af salgstalle­ne for maj til den offentlige amerikansk­e salgskanal Veterans Affairs (VA), der tilpasser høreappara­ter til militaerve­teraner.

Tallene viser, at mens GN Hearing, der er GN Groups høreappara­tforretnin­g, tabte markedsand­ele i måneden, så tog Demant andele i løbet af samme periode efter introdukti­onen af det nyligt lancerede topprodukt Oticon Opn S.

Udenfor eliteindek­set har Maersk Drilling, der på børsen går under navnet The Drilling Company of 1972, fået løftet sin anbefaling af Morgan Stanley til overvaegt mod tidligere ligevaegt, fremgår det af data fra Bloomberg News.

Aktien, som i øvrigt overtager Sydbank-aktiens plads i C25-indekset fra den 24. juni, steg med 3,2 pct. til 448 kr. /ritzau/Finans

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark