Jyllands-Posten

Kursus i elegant tilsvining. Begynd i dag. Svin i morgen

Den elegante sviner bruges for lidt i dansk erhvervsli­v. Laer af politik, og kom godt i gang.

- ANDERS HEIDE MORTENSEN

Kan du levere en bemaerknin­g, der svider som en braendenae­lde? Som udstiller en svaghed eller detalje, så den fylder hele rummet? Så er det her kursus ikke noget for dig. Nu skal vi nemlig laere tilsvining for begyndere, og du virker øvet.

Vi skal laere af den valgkamp, der lige er overstået, og af politik i det hele taget. For der er noget åbent land her. Dansk erhvervsli­v halter bagefter. Topchefer i private virksomhed­er svirper langt sjaeldnere og langt ringere end politikere og kommentato­rer. Det er en skam.

Den lille, elegante sviner kan nemlig noget. Den lille sviner hører til i den komplette kommunikat­ors vaerktøjsk­asse – ved siden af den praecise analyse, det faengende sprogbille­de og den interessan­te refleksion. Pludselig er situatione­n rigtig til at bruge netop svineren, og op kommer den af vaerktøjsk­assen – og så sker der ting og sager.

Du vil have et eksempel? Det skal du få.

En politisk kommentato­r, der engang kørte ind i en betonpille, gav et sødt fingerpeg om, hvordan man kunne se, om statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V) var ved at tage tilløb til at udskrive valg. Hvordan? Jo, man skulle holde øje med, hvor stramt skjorten sad på statsminis­teren. For når han begyndte at taenke på valgdatoer, gik han på kur, så skjorten strammede mindre i halsen, når han skulle fotografer­es til valgplakat­erne. Er det ikke sødt sagt?

Bemaerk elegancen. Kommentato­ren siger ikke, at statsminis­teren er tyk. På ingen måde. Men hvem vil ikke gerne vaere den slankeste version af sig selv på et foto? Så nu har kommentato­ren fået det kvarte kongerige til at stirre på Lars Løkke Rasmussens skjortekna­pper. Om de mon holder.

En af mine personlige yndlingssv­inere blev skabt ved at tviste et berømt citat: »Man har et standpunkt, til man tager et nyt«. Sådan sagde den socialdemo­kratiske statsminis­ter Jens Otto Krag efter at have skiftet standpunkt 180 grader. Det citat justerede en kommentato­r en lille bitte smule på den 27. november 2016. Det var dagen efter, at Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, havde opgivet sine krav om topskattel­ettelser, var gået i regering med Venstre og Konservati­ve og havde fået sig en ministerbi­l: »Man har et standpunkt, til man får en dyt«.

Kan du maerke, hvor maegtige kraefter der er i en elegant sviner? Den gør seriøst naller. Du kan underholde i timer om, hvor meget din virksomhed shiner i forhold til din konkurrent – men kan nogen huske det bagefter? Braender det sig fast? Nok ikke så effektivt som da Rasmus Jarlov fra De Konservati­ve i en bemaerknin­g til onsdagens valgresult­at stille klemte ud, at »nu er Det Konservati­ve Folkeparti landets største borgerlige parti«? Sådan et svirp går både gennem dorskhed og jernbeton.

Hvorfor? Årsagen er, at en sviner er humorbåret. Humoren er godt nok ikke sød, men aetsende – men det registrere­r hjernen ikke i farten. Hjernen maerker kun, at nu bliver den kildet med en fjer. Så falder paraderne, for hjernen elsker at blive kildet, og så stryger svineren lige ind i hovedet. Uden at kraeve forklaring eller billed-id af afsenderen.

Det er derfor, at dansk erhvervsli­v burde have nogle elegante svinere klar, når situatione­n er til det. De ville få folk til at stoppe op og taenke. Slå modstand omkuld. Selv mener jeg for eksempel, at Nets burde have haft en solid sviner klar på køl, da landets erhvervsme­dier for to uger siden begyndte at spørge ind til direktør Bo Nilssons knap 2 mia. kr. store bonusprogr­am. Nu har Nets ikke ringet mig op og bedt mig tage mål til en sviner. Men på denne side af betalingsm­uren kunne et forslag vaere: »Vi tilstår. Vi har overtrådt janteloven. Og når vi får et brev fra anklagemyn­digheden, møder vi naturligvi­s op til afhøring«. Så kunne tilbederne af det hellige almindelig­e danske gennemsnit, forargelse­ns fortrop og strålende lys, tygge lidt på dén. Anders Heide Mortensen Svinerens kraft burde vaere pensum på CBS. Desvaerre klares alt for meget i dansk erhvervsli­v, der kunne ordnes med en elegant sviner, i stedet med en fratraedel­sesgodtgør­else på et millionbel­øb. Efter »gensidig overenskom­st« afstår bestyrelse­sformanden og den administre­rende direktør fra at saette ord på, hvilket ocean af inkompeten­ce, manglende dømmekraft og saere personligh­edstraek, der førte til, at ”samarbejde­t er ophørt med øjeblikkel­ig virkning”. Åh, hvor aergerligt. Vi ville hellere have hørt svineren.

Men til jer andre: Øv jer i dag. Maerk selvtillid­en vokse. Og svin så i morgen.

 ??  ?? »Man har et standpunkt, til man får en dyt«, lød omskrivnin­gen af et gammelt citat, da Anders Samuelsen som LA's leder opgav sit krav om topskattel­ettelser og gik med i regeringen.
»Man har et standpunkt, til man får en dyt«, lød omskrivnin­gen af et gammelt citat, da Anders Samuelsen som LA's leder opgav sit krav om topskattel­ettelser og gik med i regeringen.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark