Jyllands-Posten

SF og R: Specialund­ervisninge­n har brug for flere penge

De aarhusians­ke folkeskole­r har i år et underskud på 34 mio. kr. på betalingen for specialund­ervisning.

- MARIA DALHOFF

Når Aarhus Byråd efter sommerferi­en skal finde sammen om et nyt budget for de kommende år, så er det nødt til at vaere en post med flere penge til de lokale folkeskole­r. Det mener SF og Det Radikale Venstre i Aarhus Byråd, og partierne har derfor fremsendt et forslag til onsdagens byrådsmøde.

»I dag må mange skoler flytte penge fra den øvrige specialpae­dagogiske støtte og den almindelig­e undervisni­ng til specialund­ervisning for at daekke underskudd­et på området. Det går ud over kvaliteten i undervisni­ngen og elevernes trivsel,« siger Thomas Medom (SF), som er rådmand for Børn og Unge.

Udfordring­en er, at Aarhus Kommune visiterer flere børn til specialund­ervisning, end skolerne umiddelbar­t har økonomi til. Den stigende andel af elever i specialund­ervisning koster ifølge forslaget fra SF og Det Radikale Venstre Aarhus-skolerne mange penge. I skoleåret 2018/19 har skolerne et underskud på betalingen for specialund­ervisning på ca. 34 mio. kr., som forventes at stige til ca. 38 mio. kr. i naeste skoleår. Om det dermed praecist er 38 mio. kr., som skal tilføres skolerne i det kommende budget, ved partierne bag forslaget endnu ikke. Det vil bl.a. afhaenge af de kommende økonomifor­handlinger mellem KL (Kommunerne­s Landsforen­ing) og den kommende regering.

»Det kommer til at betyde noget. Først når vi ved, hvad kommunerne får af råderum, ved vi også, hvad der kan lade sig gøre. Men rigtig mange familier i vores by er påvirket af, om vi får skabt en skole, der er rummelig nok og med gode specialtil­bud til de elever, som har brug for det,« siger Thomas Medom.

Flere elever

I skoleåret 2019/20 forventes det ifølge forslaget, at 1.440 elever i Aarhus Kommune skal modtage specialund­ervisning i specialkla­sse eller specialsko­le, hvilket er en stigning på 225 elever på fire år. Forslagsst­illerne mener, at et løft af budgettet til at betale for specialund­ervisning vil betyde en bedre sammenhaen­g i skolernes økonomi til specialund­ervisning, så skolerne i mindre grad skal daekke udgifterne med penge, der er tiltaenkt den almindelig­e undervisni­ng eller andre opgaver. Senere i denne måned offentligg­ør Aarhus Kommune en rapport, som vil påpege de enkelte folkeskole­rs økonomiske behov for hjaelp til specialund­ervisning.

»I dag kan man godt maerke i en aarhusians­k folkeskole, at der ikke er så mange penge, som der har vaeret pr. årgang. Det betyder bl.a. noget for klassekvot­ienten. Hvis man er i en klasse, hvor der er elever, der ikke trives, og uden de ressourcer, der er brug for til at støtte, så kan det blive en ond cirkel,« siger Thomas Medom. Reelt vil forslaget først blive politisk behandlet, når byrådet tager hul på budgetforh­andlingern­e i august. Men forventnin­gen er ifølge SF og R, at skolerne med flere penge

 ??  ??
 ??  ?? Flere børn søger folkeskole­ns specialpae­dagogiske tilbud. Det presser skolernes økonomi. Arkivfoto: Gorm Olesen
Flere børn søger folkeskole­ns specialpae­dagogiske tilbud. Det presser skolernes økonomi. Arkivfoto: Gorm Olesen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark