Jyllands-Posten

Syddjurs vil afskaffe brugen af balloner

Syddjurs Kommune har sat ind på flere fronter med baeredygti­ghed. Senest er det nu brugen af plastic, heriblandt fejring med balloner, i kommunens skoler og institutio­ner, som de opfordrer til at sløjfe.

- MARTIN HAAHR LUND

Når sommerfest­erne for alvor kommer i gang på skoler og institutio­ner i Syddjurs Kommune, så skal de nok til at taenke lidt ud af boksen, når de skal beslutte, hvordan oppyntning­en skal vaere.

På det seneste møde i udvalget for natur, teknik og miljø blev det nemlig besluttet, at der skal strammes op i forhold til mere baeredygti­ghed.

På dagsordene­n var der bl.a. et forslag om forbud mod opsendelse af balloner og udendørs brug af festartikl­er af plast fra kommunale institutio­ner i Syddjurs Kommune.

Enden på drøftelsen af forslaget blev dog ikke helt så drastisk.

»Vi valgte ikke at komme med et direkte forbud, men valgte i stedet at sende en henvendels­e ud til alle kommunale institutio­ner om, at kommunen ikke ønsker, at der spredes unødigt plastic i naturen, eksemplifi­ceret ved de her balloner og engangsart­ikler,« siger Kim Lykke Jensen (SF), der er formand for natur-, teknik- og miljøudval­get i Syddjurs Kommune.

1 Kommuner beskytter havet

Baggrunden for tiltaget ligger i en anbefaling fra Kommunerne­s Internatio­nale Miljøorgan­isation, KIMO, der er en organisati­on for lokale myndighede­r med interesseo­mrådet Nordsøen, det Irske Hav, dele af Nordatlant­en og Østersøen.

I Danmark er det derfor primaert en lang raekke vestkystko­mmuner, som er medlem. Men medlemskab­et er i gang med en udvidelse østpå til Danmarks øvrige kyster.

De mange medlemskom­muner har det til faelles, at de er afhaengige af fiskeri, landbrug, turisme og fritidsakt­iviteter, og de er taet forbundet med kravet om et rent havmiljø.

»Vi regner med, at vores henvendels­e bliver taget op på foraeldreb­estyrelses­møder i de forskellig­e institutio­ner. Og alene det er vi ret glade for at saette på som et tema, der måske kan give ringe i vandet i forhold til at interesser­e sig for andre ting, der er til gavn for naturen og miljøet,« siger Kim Lykke Jensen.

Lige problemet med balloner handler ifølge KIMO om, at heliumfyld­te balloner kan bevaege sig flere tusind kilometer og havne i vandmiljøe­t, hvor de kan forurene, men også vaere til fare for ethvert dyr, de kommer i kontakt med.

Farerne er, at dyrenes tarmkanale­r kan blokeres og medføre sult. Bl.a. havskildpa­dder kan fejlagtigt tro, at balloner er vandmaend eller blaeksprut­ter. Bånd i balloner kan forårsage kvaelning. Og selv såkaldte biologisk nedbrydeli­ge balloner indeholder kemikalier, som tager naturen mange år at nedbryde.

Et signal til alle

Samtidig med opfordring­en til institutio­nerne følger også en appel til alle andre.

»Mere bredt vil vi samtidig rette henvendels­e til bl.a. eventmager­e og lokale foreninger, at det ikke lige er det smarteste at gøre. For vi oplever faktisk temmelig mange opsendelse­r af balloner i kommunen,« siger udvalgsfor­manden.

Udover selve plastforur­eningen, så er fyldstoffe­t i balloner ofte aedelgasse­n helium, der er en begraenset ressource, og som flere forskere advarer om i en snarlig fremtid kan risikere at slippe op.

»Vores henstillin­g er en lille ting, men som udvalg mente vi, at det var fint lige at sende et signal.«

Selv om Syddjurs Kommune nøjes med en staerk opfordring, så har Fanø, Esbjerg, Ringkøbing-Skjern og Varde Kommuner faktisk allerede indført deciderede forbud mod ballonopse­ndelse til fejringer.

Og så kommer det gode spørgsmål. For hvad er alternativ­erne til ballondans og et hav af farverige balloner haengende under loftet, når der er skolefest?

KIMO foreslår, at der benyttes genanvende­lige materialer som bannere, flag og blomster. Og så kunne institutio­nerne eksempelvi­s plante traeer, anlaegge en have eller bygge fuglehuse. Alt sammen ting, der understøtt­er og ikke modvirker naturen. Og hvis det endelig skal ligne opstigende balloner lidt, så er saebeboble­r en oplagt mulighed.

På hjemmeside­n balloonsbl­ow.org er der endnu flere idéer til ballonfrie fejringer.

Flere tiltag

Ballondisk­ussionen i Syddjurs Kommune er bare ét element i en raekke tiltag mod at vaere mere baeredygti­g og passe bedre på naturen.

»Vi oplever, at mange er fokuserede på at tage vare på klima og miljøet, men vi oplever stadig også mange, der ikke kan finde ud af at putte deres affald i skraldespa­nden eller smider ting ud af bilernes vinduer,« siger Kim Lykke Jensen.

På den baggrund har Syddjurs Kommune bl.a. igangsat en foreningsb­aseret strandrens­ningsordni­ng i kommunen, hvor lokale foreninger bliver honoreret for at samle primaert plastic langs strandene. Indtil videre har det vaeret en stor succes, hvor store maengder affald er blevet indsamlet.

Og for kort tid siden har kommunen lavet et forbud mod at holde i tomgang, der skal daemme op for unødvendig forurening fra lastbiler, busser og varebiler. Og planen er klar:

»Det er de mange små ting, der reelt er med til at gøre en forskel. Men også i forhold til at det har en opdragende effekt og kan få folk til at reflektere over, hvad de kan gøre. Nogle steder giver det mening med et forbud, og andre steder, som sagen med ballonerne, der er vi ret sikre på, at et vink med en vognstang, hvor vi informerer borgerne, er med til at sørge for, at problemet bliver løst,« slutter Kim Lykke Jensen.

 ??  ?? Den ny Frederiksb­jerg Skole åbner i Aarhus. Balloner opsendes i anledning af dagen. Copyright & All Rights: Jan Dagø.POLFOTO
Den ny Frederiksb­jerg Skole åbner i Aarhus. Balloner opsendes i anledning af dagen. Copyright & All Rights: Jan Dagø.POLFOTO

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark