Jyllands-Posten

ATP vil gøre danskernes pension grønnere – kritikere kraever mere mod

Landets største pensionska­sse vil fordoble andelen af investerin­ger i grønne virksomhed­er. R og SF ønsker tempoet sat op.

- JAKOB MARTINI

Mens vaelgerne ved folketings­valget gav opbakning til partier, der ønsker en grøn omstilling, er landets største pensionska­sse klar til at tage nye skridt mod grønnere investerin­ger.

ATP har netop investeret 650 mio. kr. i den svenske fabrik Northvolt, der skal producere baeredygti­ge batterier til europaeisk­e elbiler. Det er ifølge ATP’s chef for alternativ­e investerin­ger, Ulrik Dan Weuder, et klart signal om, hvor ATP er på vej hen.

I dag har pensionska­empen ca. 25 pct. af selskabets direkte investerin­ger placeret i selskaber, som allerede er en del af den grønne omstilling.

»Hvis du ringer til mig om 10 år, vil det se fundamenta­lt anderledes ud. Så vil det nok vaere 50 pct., der ligger i den grønne omstillede verden. Det går simpelthen staerkt,« siger Ulrik Dan Weuder.

Men så må vi lovgive

Alligevel møder ATP’s klimaambit­ioner politisk kritik fra to af de partier, der kaemper hårdt for en skaerpet klimaindsa­ts.

»Bevaegelse­n er fin, men den skal gå hurtigere. ATP skal bruge sin store økonomiske tyngde til at investere i det, der er nødvendigt,« siger SF’s finansordf­ører, Lisbeth Bech Poulsen.

De Radikales klima- og energiordf­ører, Ida Auken, savner større mod til at satse fuldt ud på det grønne.

»Jeg vil lige give pensionsse­lskaberne muligheden for at gøre det selv, men ellers må vi se, om vi skal lovgive om det,« siger hun.

Pensionsse­lskabernes investerin­ger er vigtige for den grønne omstilling, påpeger formanden for regeringen­s Klimaråd, Peter Møllgaard, der er dekan ved Maastricht University.

Han er ikke imponeret over ATP’s planer om 50 pct. grønne investerin­ger om 10 år:

»Jeg synes ikke, at det lyder af specielt meget. Det er en markant stigning, men andelen kunne også blive højere. Vi skal gøre meget for at fremme den grønne omstilling, og ATP har med aktivt ejerskab vist, at det kan traede frem og vise vejen.«

 ??  ?? Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark