Jyllands-Posten

Sjaelden fisk har fået nyt liv i sønderjysk mose

- SARAH KOTT

Sølsted Mose har en helt saerlig beboer. Mosen i Tønder er formentlig det eneste sted i Danmark, hvor den kritisk truede fisk dyndsmerli­ngen lever. Og noget tyder på, at den lever bedre, end den har gjort laenge. Det skyldes formentlig et fireårigt genskabels­esprojekt fra 2011 til 2015, hvor man restaurere­de mosen, så der blev skabt gode levesteder for sjaeldne planter, fugle og fisk.

»Umiddelbar­t efter projektets faerdiggør­else i 2015 lykkedes det os kun at fange og registrere tre styk (dyndsmerli­nger, red.). Her fire år senere er der i løbet af blot en enkelt uge blevet fanget hele 20 dyndsmerli­nger. Alt tyder derfor på, at arten er tilbage i betydeligt større antal end før moseprojek­tet,« udtaler Ole Ottosen, miljømedar­bejder i Tønder Kommune.

Leder af DTU’s Sektion for Ferskvandf­iskeri og -økologi Anders Koed kalder det »en ret stor nyhed,« at man har fanget 20 dyndsmerli­nger på bare en uge.

»Det tyder på, at den er gået frem, og at restaureri­ngsprojekt­et af mosen er en succes,« konstatere­r han.

Anders Koed forklarer om dyndsmerli­ngen, at den kan leve under meget iltfattige vilkår.

»Den kan optage ilt via tarmen. Den tager en luftbobbel ind, og så passerer boblen gennem tarmsystem­et. Det er ret unikt for en benfisk at kunne ånde på den måde,« lyder det.

Indtil Anden Verdenskri­g levede dyndsmerli­ngen et godt liv i Sønderjyll­ands moser, åer og grøfter, men forsvandt efterhånde­n.

»Man har draenet moseområde­rne i stor stil – også i Sønderjyll­and – så dens levesteder forsvandt,« siger Anders Koed.

Fisken er som regel omkring 20-25 cm lang, men kan blive op til 50 cm.

 ??  ?? Dyndsmerli­ngen kan blive op til 25 cm lang. Foto: Tønder Kommune
Dyndsmerli­ngen kan blive op til 25 cm lang. Foto: Tønder Kommune

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark