Jyllands-Posten

Minister tvivlede på sikkerhede­n i Syrien: Nu er børn med »dansk baggrund« hentet

Kort før valget mente justitsmin­ister Søren Pape Poulsen (K), at det er for farligt at sende en dansk soldat til Syrien. En uge senere blev to børn hentet ud i et »taet samarbejde mellem franske og danske myndighede­r«.

- JACOB HAISLUND

De første børn med relationer til Danmark blev mandag hentet ud af det borgerkrig­shaergede Syrien. Det bekraefter Udenrigsmi­nisteriets Borgerserv­ice over for Jyllands-Posten.

I et skriftligt svar skriver ministerie­t, »at to foraeldrel­øse franske børn, som også har dansk baggrund, mandag er blevet evakueret til Frankrig i et taet samarbejde mellem franske og danske myndighede­r«.

De to dansk-franske børn er del af en gruppe på i alt 12 mestendels foraeldrel­øse børn, som blev evakueret fra kurdiske lejre i Syrien og ifølge DR nu befinder sig hos midlertidi­ge plejefamil­ier et hemmeligt sted i Frankrig.

I flere måneder har der vaeret heftig debat om, hvorvidt europaeisk­e lande bør hjemtage tusinder af fremmedkri­gere og deres familier, som i de seneste år er udrejst til konflikten i Syrien og Irak for at tilslutte sig terrorbeva­egelsen Islamisk Stat (IS).

Hvis der ligger et barn uden foraeldre og er sygt, har vi en forpligtel­se til at få det hjem. Men alt efter om det er sikkert at rejse derned. Jeg mener ikke, at jeg skal sende en dansk soldat derned. Søren Pape Poulsen (K), justitsmin­ister, til Radio24Syv den 3. juni

Fokus på foraeldrel­øse

Foraeldrel­øse børn har saerligt vaeret i fokus, efter at Sverige i maj – efter ugelange forhandlin­ger med det kurdiske selvstyre – hentede syv foraeldrel­øse søskende ud af den store Al Hol-flygtninge­lejr i det nordlige Syrien.

Aktionen med de danskfrans­ke børn er ikke blot bemaerkels­esvaerdig, fordi den er den første af sin slags herhjemme.

Den er det også, fordi sikkerhede­n for danske embedsfolk indtil for ganske nylig har vaeret et argument for at holde igen med hjemtagels­erne af foraeldrel­øse danske børn, selv om en raekke partier har erkendt, at Danmark har en saerlig forpligtel­se over for dem.

Hvis nu der bliver skudt

Den 3. juni udtalte justitsmin­ister Søren Pape Poulsen (K) i et interview med xRadio24Sy­v, at »hvis der ligger et barn uden foraeldre og er sygt, har vi en forpligtel­se til at få det hjem«.

»Men alt efter om det er sikkert at rejse derned. Jeg mener ikke, at jeg skal sende en dansk soldat derned. Lad os nu sige, at der bliver skudt med kugler,« fortsatte han.

Konfronter­et med, at bl.a. Røde Kors opererer i de store flygtninge­lejre i det nordlige Syrien, svarede Søren Pape Poulsen:

»I krig kan man have enighed om, at nogle mennesker, Røde Kors og andre, får lov til at operere. Derfor er det ikke sikkert, at den enkelte nation kan det.«

Praecis en uge efter udtalelser­ne fra Søren Pape, mandag den 10. juni, var danske myndighede­r medvirkend­e til, at bl.a. de to dansk-franske børn blev evakueret.

Netop det skisma fremhaever retsordfør­er Søren Søndergaar­d (EL), som forud for valget fremsatte forslag om at samle en dansk delegation, der skal rejse til Syrien, finde alle danske børn og hjaelpe dem hjem til Danmark.

»Enten er det udtryk for stor uvidenhed, eller også er det kynisk ud over alle graenser at påstå, at det skulle vaere farligt at tage ned og forhandle med venligsind­ede myndighede­r, fordi den danske regering af politiske grunde ikke vil have noget med sagen at gøre,« siger Søren Søndergaar­d.

Søren Pape Poulsen har ikke ønsket at stille op til interview, da han efter valget blot er fungerende justitsmin­ister, indtil der er sammensat en ny regering.

Flere ministerie­r involveret

Ifølge Udenrigsmi­nisteriets Borgerserv­ice er der gået et bredt myndigheds­samarbejde forud for evakuering­en af de dansk-franske børn.

»Der er etableret en faelles myndigheds­gruppe med deltagelse af bl.a. Justitsmin­isteriet, Udenrigsmi­nisteriet og Udlaending­e- og Integratio­nsminister­iet. Her belyses de konkrete sager enkeltvis, navnlig ud fra sikkerheds­maessige overvejels­er, humanitaer­e hensyn og vores retlige forpligtel­ser,« skriver ministerie­t.

Udenrigsmi­nisteriets Borgerserv­ice er nu »i taet kontakt med børnenes danske pårørende og vil yde konsulaer bistand«.

I maj beskrev Politiken, at

 ??  ?? Al Hol-flygtninge­lejren i det nordlige Syrien er vokset massivt, efter at Islamisk Stats sidste bastion i Baghuz faldt tidligere i år. Flere danske børn siges at befinde sig i overfyldte kurdiske lejre, nu er to af dem blevet evakueret.
Foto: Bulent Kilic / AFP
Al Hol-flygtninge­lejren i det nordlige Syrien er vokset massivt, efter at Islamisk Stats sidste bastion i Baghuz faldt tidligere i år. Flere danske børn siges at befinde sig i overfyldte kurdiske lejre, nu er to af dem blevet evakueret. Foto: Bulent Kilic / AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark