Jyllands-Posten

Flere lande vurderer de efterladte børn fra sag til sag

Hvad gør oprindelse­slandene med de efterladte børn i IS’ sammenstyr­tede kalifat?

- SOLVEIG GRAM JENSEN

Hvordan skal en stat forholde sig til børn, der fødes i udlandet af afdøde eller faengslede statsborge­re, som har ført krig mod sit eget land?

Siden Islamisk Stats kalifat officielt brød sammen i marts, har spørgsmåle­t optaget sindene i flere af de lande, som har ”leveret” jihadister­ne til Islamisk Stat (IS) i Syrien og Irak. Ifølge det franske nyhedsbure­au AFP sidder der lige nu omtrent 12.000 udlaending­e – 4.000 kvinder og 8.000 børn – fra op mod 40 lande i Al Hollejren i det nordøstlig­e Syrien. Samtidig har de kurdiske myndighede­r i stigende grad lagt pres på »hjemlanden­e« for, at de skal hente deres statsborge­re og deres børn hjem.

Efterhånde­n begynder flere lande at have en linje for, hvordan man går frem. I Frankrig og Belgien – to af de europaeisk­e lande, hvorfra flest er rejst afsted til Syrien og Irak – vurderes det ligesom i Danmark fra sag til sag, om man henter børnene hjem eller ej. I Frankrig vil foraeldrel­øse børn dog som udgangspun­kt blive hentet hjem, mens Belgien henter alle børn, der er under 10 år, så laenge der er en bevist forbindels­e til en belgisk foraelder.

Tyskland tager alle

I Tyskland anser myndighede­rne børnene for at vaere ”ofre”, som skal hjem, hvis de har familie, der vil tage dem til sig. Børn, der er blevet radikalise­ret, skal på specialins­titutioner, men ikke låses inde.

Et af de lande, som er absolut ”storlevera­ndør”, er Tunesien, hvorfra ca. 5.000 personer har sluttet sig til Islamisk Stat i Syrien og Libyen. Her har man besluttet, at ingen tages tilbage.

Også mange russere – naesten 4.500 – tog afsted for at kaempe for IS. I Moskva begyndte man allerede at organisere hjemsendel­serne for et år siden. I februar var 200 kvinder og børn allerede tilbage. Formentlig sidder der stadig 1.400 børn med russiske foraeldre i det nu sammenstyr­tede kalifat.

I Kosovo, hvor 90 pct. af befolkning­en er muslimsk, meddelte myndighede­rne i april, at man henter 110 statsborge­re hjem fra Syrien.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark