Jyllands-Posten

Bertel Haarder: Det er blevet for nemt at indsamle vaelgererk­laeringer

Står det til Venstres Bertel Haarder, bør man gøre det svaerere for partier at stille op til Folketinge­t.

- SARAH KOTT

20.000 vaelgere skrev under på, at partiet Klaus Riskaer Pedersen skulle have lov til at stille op til folketings­valget. Men da det blev tid til at saette det endelige kryds, valgte blot 29.622 eller 0,8 pct. af de stemmebere­ttigede at placere det ved den 64-åriges parti.

Og selv om Klaus Riskaer Pedersen nu har nedlagt partiet, der fortsaette­r som graesrodsb­evaegelse, kan han haeve 931.887 kr. i partistøtt­e hvert år indtil naeste valg.

Det er et problem, mener Venstres mangeårige folketings­medlem Bertel Haarder, som foreslår, at man strammer kravene til partier, der ønsker at stille op, så det fremover kraever 40.000 vaelgererk­laeringer.

»Tidligere skulle man gøre det skriftligt, hvis man ville anmelde et parti, og de skriftlige vaelgererk­laeringer blev samlet i store kasser og båret ind i Indenrigsm­inisteriet. Det var et stort tabernakel. Nu er det blevet utrolig let, man kan bare anmelde et parti digitalt, bekraefte det en uge efter, og så er det klaret. Det er jeg varm tilhaenger af, jeg synes bare, at man så til gengaeld skulle kraeve nogle flere vaelgererk­laeringer. Så tror jeg, at vi ender i en balance, der minder om den, vi havde før.«

Hvad er problemet med de nuvaerende regler?

»Problemet er isaer, at Riskaers entré og hans deltagelse i alle partileder­runderne kunne give nogen blod på tanden. Jeg forestille­r mig fem smarte, unge mennesker sidde på en bodega og blive enige om, at nu danner vi hvert vores parti, for nu vil vi ind og snakke med Mette Frederikse­n og Lars Løkke i den naeste valgkamp, og så får vi 33 kr. pr. stemme i fire år. Jeg er tilhaenger af det hele, for vi skal vaere gode ved de nye partier, det skal vaere muligt for nye idéer at komme frem, men vi skal bare ikke gøre det så let, at man driver gaek med det.«

Mener du, at det var det, Klaus Riskaer gjorde?

»Det vil jeg ikke have en lang diskussion med ham om.«

Men du naevner jo ham specifikt?

»Ja, for der var en stor modsaetnin­g mellem, at han blev opstilling­sberettige­t, hvorefter han fik meget få stemmer. Det er helt klart, at der ikke var basis for hans parti i vaelgerhav­et, og jeg er bange for, at der er nogle, som får lidt for gode idéer af at se, hvor nemt det var for ham at komme igennem nåleøjet.«

Man kan jo ikke på forhånd vide, om der er opbakning til et parti, før det får mulighed for at deltage i en valgkamp? »Fuldstaend­ig rigtigt, jeg prøver bare at tage højde for, hvad der kunne ske i de kommende valgkampe, og det synes jeg, at vi skal prøve at forebygge.«

Men da man valgte at digitalise­re indsamling­en af vaelgererk­laeringer, var det netop for at gøre det lettere for nye partier at stille op?

»Nu var jeg jo selv med til at vedtage det. Det var et dybt gammeldags og støvet system, som svarede til at bevare de gamle laegejourn­aler. Selvfølgel­ig skal vaelgererk­laeringer digitalise­res, men vi kom bare til at gøre det uendeligt meget lettere at få plads ved bordet med partileder­ne og få adgang til partistøtt­e, og vi skulle ved den lejlighed have sat kravet til vaelgererk­laeringern­e op.«

Omgik betaenknin­gsperiode

Både Klaus Riskaer Pedersen og Stram Kurs omgik den såkaldte betaenknin­gsperiode på syv dage, da de indsamlede vaelgererk­laeringer. Dermed kunne støtterne skrive under digitalt med deres NemID med det samme i stedet for at vente en uge. Fra 2020 er det dog ikke laengere muligt. Alligevel fastholder Bertel Haarder, at det er for nemt at indsamle de påkraevede 20.000 vaelgererk­laeringer.

Det er jo i sidste ende op til vaelgerne, så de kan jo bare lade vaere med at stemme dem ind?

»Det har du fuldstaend­ig ret i, men jeg synes ikke, at det er ligegyldig­t, om det bliver meget let at få plads ved partileder­runderne og få adgang til partistøtt­e. Det er trods alt et privilegiu­m, man derved får i folkestyre­ts navn, og det privilegiu­m synes jeg, vi skal vaerne om.« Kristendem­okraterne kalder det udemokrati­sk at haeve kravet til 40.000, og formand Isabella Arendt siger, at det er svaert at indsamle de 20.000 vaelgererk­laeringer?

»Ja, men det er uhyre meget lettere, end det var tidligere.«

Risikerer man så ikke, at der kun er plads til store partier som Venstre? Og er det ikke nemt for dig at kraeve som repraesent­ant for et stort parti?

»Jeg kom i Folketinge­t sammen med en raekke nye partier, der har vaeret masser af partier i min tid. Nogle har vaeret levedygtig­e, andre har ikke, og sådan skal det vaere. Jeg er ikke imod de nye partier, jeg taler ikke om at haeve spaerregra­ensen. Jeg synes, at vi har ramt en god model med de 2 pct., isaer fordi man kan få et kredsmanda­t og så komme ind den vej. Det kraever kun 150 vaelgererk­laeringer at blive stillet op i sin kreds. Den ventil skal vi have, for der kan jo vaere en lokal sag, som er meget vigtig.«

 ??  ?? Bertel Haarder (V) mener, at det bør kraeve 40.000 vaelgererk­laeringer for et parti at stille op til folketings­valget. Foto: Gregers Tycho
Bertel Haarder (V) mener, at det bør kraeve 40.000 vaelgererk­laeringer for et parti at stille op til folketings­valget. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark