Jyllands-Posten

Slut med nultoleran­ce på KU?

Forslag til nye retningsli­njer for kraenkende adfaerd på Københavns Universite­t (KU) er sendt i intern høring.

- KAARE KRONBERG JENSEN

Det var med en ambition om at skabe et trygt studiemilj­ø, at Københavns Universite­t (KU) i sommeren 2018 introducer­ede en nultoleran­ce over for kraenkende adfaerd. Men de såkaldte retningsli­njer for håndtering af kraenkende adfaerd åbnede i stedet op for en debat om sensitive elever og en kraenkelse­skultur, som havde taget overhånd.

Nu har Københavns Universite­ts Personalep­olitiske Udvalg (PPU) udarbejdet et forslag til nye retningsli­njer for kraenkende handlinger, hvor flere omdiskuter­ede formulerin­ger enten er blevet fjernet eller justeret.

I forslaget, som nu er sendt i intern høring, står der eksempelvi­s ikke laengere, at Københavns Universite­t har en »nultoleran­ce« over for kraenkende adfaerd.

Der er også pillet ved en saetning, hvori det fremgår, at »det er medarbejde­rens eller den studerende­s oplevelse af at have vaeret udsat for kraenkende adfaerd, der er udgangspun­ktet«. En saetning, som ifølge kritikere åbnede op for, at alt i princippet kunne vaere en kraenkelse.

Nu står der i stedet, at »der er tale om en kraenkende handling, når en eller flere personer groft eller flere gange udsaetter andre personer for adfaerd, som af disse opfattes som nedvaerdig­ende«. Og det tilføjes også, at der kan vaere situatione­r, hvor »ledelsen vil konstatere, at der ikke er tale om en kraenkende adfaerd«.

Formanden for PPU, dekan Kirsten Busch Nielsen, siger, at det nu er gjort klart, at ikke alt kan vaere en kraenkelse:

»Der kan vaere situatione­r, hvor vi må sige, at vi faktisk ikke kan få det til at blive en kraenkende handling.«

Hun uddyber, at formulerin­gen »nultoleran­ce« i de gamle retningsli­njer kunne misforstås, hvorfor den nu er fjernet, lige som man har tydeliggjo­rt, at der er forsknings­frihed.

I de nye retningsli­njer er der således kommet et afsnit, som konkret omhandler den akademiske frihed, og hvor det fremhaeves, at »alle spørgsmål (skal) kunne stilles« i forskning og undervisni­ng.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark