Jyllands-Posten

Styrer Løkke stadig? Og hvad sker der, hvis Frederikse­n må give op?

- STEEN A. JØRGENSSEN

Det var en optimistis­k Mette Frederikse­n (S), der onsdag eftermidda­g gjorde status efter de indledende regeringsf­orhandling­er mellem Socialdemo­kratiet og støttepart­ierne De Radikale, SF og Enhedslist­en på Christians­borg.

Siden fredag har der vaeret flittig mødeaktivi­tet bag den gamle landstings­sals lukkede døre.

»Dagene har vist os, at vi virkelig kan bruge flertallet til noget, hvis vi vil,« sagde Mette Frederikse­n, da hun holdt fyraften.

Nu saettes forhandlin­gerne på pause torsdag og fredag, så politikern­e kan deltage i årets Folkemøde på Bornholm, før drøftelser­ne ventes intensiver­et i weekenden.

På Jyllands-Posten benytter vi lejlighede­n til at besvare nogle af de ofte stillede spørgsmål om det videre forløb.

Hvornår kommer der en ny regering?

Svaret er desvaerre, at det aner vi ikke. Forhandlin­gerne med Mette Frederikse­n som kongelig undersøger har nu varet i seks dage, og S-formanden har spøgt med, at hun ikke har reserveret nogen sommerferi­e i år.

Traditione­lt varer regeringsf­orhandling­er i Danmark fra en til tre uger, men det svinger meget, og der er ingen øvre tidsfrist.

I 2015 var Lars Løkke Rasmussen (V) ni dage om at få sin smalle Venstre-regering på plads, mens Helle Thorning-Schmidt (S) brugte 18 dage i det berømte ”Sorte Tårn” på Amager i 2011.

Armlaegnin­gen kan dog sagtens tage meget laengere tid. Bare spørg vores naboer i Sverige, hvor der gik 131 dage med forhandlin­ger og flere afstemning­er i Riksdagen, før Stefan Löfven (S) i januar blev genvalgt som statsminis­ter.

Hvad forhandler de om?

Helt grundlaegg­ende handler regeringsf­orhandling­er om at finde en statsminis­terkandida­t, der ikke har et flertal imod sig i Folketinge­t. Mette Frederikse­n har hidtil delt mødedagene op i emner; klima, velfaerd, udlaending­e og økonomi.

Positioner­ne på de forskellig­e områder er efterhånde­n velkendte, og der er ikke sluppet egentlige nyheder ud fra forhandlin­gslokalet. Partierne gør nemlig en dyd ud af ikke at fortaelle detaljer om, hvad der foregår inde bag Landstings­salens lukkede dør.

»Jeg forstår godt, at I stiller alle de her spørgsmål, og det er helt fair, at I stiller dem,« sagde Mette Frederikse­n forleden til det nysgerrige pressekorp­s.

»Men vi sidder i en forhandlin­g, og jeg forhandler ikke herude. Derfor bliver det selvfølgel­igt lidt kedeligt for jer, men jeg kommer ikke til at konkludere på forhandlin­ger, delkonklud­ere eller i øvrigt dele, hvad vi taler om,« fortsatte hun.

Hvad, hvis det hele ramler sammen?

Før eller siden skal Mette Frederikse­n gå til dronningen for at konkludere på forhandlin­gerne. Hvis ikke hun kan danne en regering, som kan overleve første dag i Folketinge­t uden at blive stillet over for et mistillids­votum, kan der ske flere ting.

I første omgang kommer der sandsynlig­vis en ny dronninger­unde, hvor Mette Frederikse­n får lov til at prøve igen, eventuelt på et nyt mandat. Hun kan for eksempel true støttepart­ierne med forsøge at danne regering hen over midten, hvor S og V tilsammen har 91 mandater.

Lykkes det heller ikke i anden eller måske tredje omgang, kan Lars Løkke Rasmussen eller andre politikere få lov at gøre forsøget som kongelig undersøger, men de vil naeppe kunne samle flertal.

Danmarkshi­storien rummer mange eksempler på, at der skulle flere dronninger­under til for at danne regering. For eksempel i 1988, hvor det var nødvendigt med hele fire af slagsen og tre forskellig­e forhandlin­gsledere, før Poul Schlüter (K) blev genudnaevn­t som statsminis­ter.

Hvis alle forsøg slår fejl, kan der i yderste konsekvens blive udskrevet nyvalg for at bryde dødvandet. Det er i så fald Løkke, der udskriver valget, da hele processen omkring regeringsd­annelse foregår på den siddende statsminis­ters ansvar.

Valgforske­r og professor ved Aarhus Universite­t Rune Stubager tror ikke, at nyvalg kan komme på tale før engang til efteråret – hvis altså regeringsd­annelsen traekker ud så laenge. Han finder det mere sandsynlig­t, at forhandlin­gerne de kommende uger vil naerme sig et dramatisk kollaps, hvor partierne skaelder hinanden ud i pressen, før de til sidst finder hinanden i et kompromis, hvor alle giver og tager lidt.

Hvem leder landet?

Dagen efter valget grundlovsd­ag gik Løkke til dronningen og meddelte regeringen­s afgang. Men VLAK-regeringen fortsaette­r som såkaldt forretning­sministeri­um, indtil en ny regering er udnaevnt. Det vil sige, at Løkke stadig er fungerende statsminis­ter, og at eksempelvi­s Anders Samuelsen (LA) stadig er fungerende udenrigsmi­nister, selv om han røg ud af Folketinge­t.

Det skyldes blandt andet, at der jo skal vaere nogen til lede landet, hvis der opstår en krisesitua­tion, men derudover kører ministrene populaert sagt bare butikken videre i overgangsp­erioden uden at traeffe nye eller kontrovers­ielle beslutning­er.

Løkke åbner for eksempel Folkemødet på Bornholm torsdag i sin egenskab af statsminis­ter. Og den 20. juni skal han efter planen til EU-topmøde i Bruxelles, hvor fordelinge­n af en raekke EU-topposter er på programmet.

Regeringsf­orhandling­erne i rød blok kan sagtens blive langvarige, men uanset hvad, skal det nye folketing snart i arbejdstøj­et. Jyllands-Posten svarer på en raekke spørgsmål om regeringsf­orhandling­erne.

Hvad laver Folketinge­t?

Det normale arbejde i Folketinge­t stoppede den dag, valget blev udskrevet, og er ikke blevet genoptaget siden. Dvs. at møder, samråd og afstemning­er er sat på pause.

Første møde med det nyvalgte folketing finder sted den 20. juni. Grundloven kraever nemlig, at tinget »traeder sammen kl. 12 den tolvte søgnedag efter valgdagen«, medmindre statsminis­teren vaelger at indkalde folketings­medlemmern­e inden da.

Det første møde ledes af Folketinge­ts aldersform­and, som er det laengst siddende medlem, i dette tilfaelde Bertel Haarder (V).

Der skal vaelges en midlertidi­g formand, som skal erstatte Pia Kjaersgaar­d (DF), indtil den egentlige formand vaelges senere − typisk i forlaengel­se af fordelinge­n af ministerpo­ster i den nye regering. Derudover skal der nedsaettes et udvalg, som behandler eventuelle klager over folketings­valget og undersøger, om valget af hver enkelt kandidat kan godkendes. Først derefter er det nye folketing arbejdsdyg­tigt.

Senere samles de nyvalgte medlemmer til en ceremoni, hvor de skriver under på, at de vil overholde grundloven.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark