Jyllands-Posten

New York Times holder op med at bringe politiske satiretegn­inger

Halvanden måned efter at avisen kom i strid modvind pga. en omstridt tegning, opgiver New York Times nu de politiske tegninger helt.

- SOLVEIG GRAM JENSEN SARAH KOTT

En af verdens mest anerkendte aviser, amerikansk­e New York Times, vil ikke laengere bringe bladtegnin­ger i sin internatio­nale udgave, Internatio­nal New York Times Internatio­nal Edition.

Beslutning­en meldes ud halvanden måned efter, at avisen bragte en tegning af Israels premiermin­ister, Benjamin Netanyahu, og den amerikansk­e praesident, Donald Trump.

Her ses Netanyahu tegnet som en slags førerhund med et halsbånd og en Davidsstje­rne. Han ”holdes” i snor af Trump, der baerer den jødiske kalot og fremstille­s som blind – og altså bliver trukket rundt af den israelske regeringsc­hef.

Tegningen udløste skarp kritik fra det jødiske samfund, hvor den blev vurderet som staerkt antisemiti­sk. Også fra andre sider kom der massiv fordømmels­e, ikke mindst fra New York Times’ egne raekker.

Efterfølge­nde har New York Times undskyldt for tegningen og afbrudt samarbejde­t med den sammenslut­ning af tegnere, der havde leveret tegningen.

Ifølge avisen selv har beslutning­en dog ikke noget med tegningen at gøre. Til CNN sagde James Bennet, redaktør for debatstoff­et på avisen, at:

»I over et år har vi overvejet at stoppe med at bringe den daglige bladtegnin­g og dermed bringe den internatio­nale udgave på linje med den hjemlige avis, og det gør vi fra og med den 1. juli.«

”Moralisere­nde hobe”

En af avisens faste tegnere, schweizere­n Patrick Chappatte, reagerede straks på beslutning­en på sin hjemmeside. For en gangs skyld ikke i form af en tegning, men med en lang tekst, hvor han tydeligvis knytter den omstridte tegning sammen med beslutning­en om helt at droppe bladtegnin­ger.

»Jeg laegger min pen ned med et suk: Det er mange års arbejde, som slettes af en enkelt tegning – ikke engang min egen – som aldrig skulle vaere blevet bragt af den bedste avis i verden.«

Chapatte er, fortaeller han, bange for, at det ikke kun handler om tegningern­e, men om journalist­ik og meninger generelt. Det skyldes, at »moralisere­nde hobe samles på sociale medier« og udøver et voldsomt pres på f.eks. aviser, der skal reagere så hurtigt for at afvaerge mediestorm­ene, at »der er ingen plads til meningsful­de debatter«.

»Måske skulle vi begynde at bekymre os. Og give igen. Politiske bladtegnin­ger blev født med demokratie­t. De er truet, når friheden er truet.«

Uden humor

Teksten følges af den tegning, som blev bragt på forsiden af New York Times’ hjemmeside den 8. januar 2015, dagen efter massakren på den franske satiriske avis Charlie Hebdo, hvor 12 mennesker mistede livet. Her ses en mand, der i en taleboble siger »Uden humor er vi alle døde«.

Også Jyllands-Postens chefredakt­ør, Jacob Nybroe, aergrer sig over New York Times’ beslutning.

»Satiretegn­ingens evne til at saette ting på spidsen og dermed kalde på debat, refleksion eller blot et smil er ikke noget, jeg ville undvaere i Morgenavis­en JyllandsPo­sten,« forklarer han.

»For mig at se er New York Times’ beslutning en forlaengel­se af en tolerancet­aerskel, der bliver stadigt mere og mere sart i den vestlige verden i disse år. En praesident, en premiermin­ister og deres respektive lande skal selvfølgel­ig ikke skånes for satirens streger. Det ville vaere virkelig skidt for den offentlige samtale, der er helt fundamenta­l for et demokrati,« siger Jacob Nybroe.

Analysen deles af formanden for Danske Bladtegner­e, Erik Petri:

»De seneste fem-syv år har det vaeret svaert for amerikansk­e tegnere at få afsat tegninger, der har en holdning. Aviserne vil gerne have harmløs aestetik, så det undrer ingen, at de nu har afskaffet tegningern­e,« siger han.

Han kalder beslutning­en for »utrolig trist« og haefter sig ved, at avisens ledelse lagde sig fladt ned og undskyldte for tegningen i stedet bakke tegnerne op, da kritikken begyndte at brede sig.

»Redaktøren burde gå ud og kaempe for tegningen og tage ansvaret for at have valgt den. Ligesom Flemming Rose (Jyllands-Postens tidligere kulturreda­ktør, red.) forsvarede sit projekt med Muhammed-tegningern­e.«

Politiske bladtegnin­ger blev født med demokratie­t. De er truet, når friheden er truet. Patrick Chapatte, bladtegner på New York Times

Graensen er der

Hverken Jacob Nybroe eller Erik Petri kan se, at tegningen skulle vaere antisemiti­sk, men chefredakt­øren erkender, at der trods alt er graenser for satiretegn­inger.

»En satiretegn­ings graense er – og skal vaere – ekstrem vid. Her i huset har vi laert, at det ikke er en holdning, der deles af alle. Og vi har derfor begraenset os, så vi ikke tegner billeder af Muhammed, fordi det udfordrer vores sikkerhed. Men principiel­t mener vi jo fortsat, at friheden til at tegne, tale og skrive, som man vil – under iagttagels­e af gaeldende lovgivning – skal vaere helt og aldeles uanfaegtet i et åbent demokrati,« lyder det fra Jacob Nybroe.

 ??  ?? Her er karikature­n, det hele drejer sig om. Den er tegnet af den portugisis­ke tegner Antoniu Antunes og blev bragt i New York Times i slutningen af april.
Her er karikature­n, det hele drejer sig om. Den er tegnet af den portugisis­ke tegner Antoniu Antunes og blev bragt i New York Times i slutningen af april.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark