Jyllands-Posten

Politiet ryddede Hongkongs centrum

Regeringen er efter nye demonstrat­ioner blevet tvunget til at udskyde behandling­en af et kontrovers­ielt lovforslag om udlevering af kriminelle.

- JAN LUND

Protestern­e mod styret i Hongkong eskalerede onsdag, og titusinder af demonstran­ter flygtede fra tåregas og fremrykken­de politistyr­ker, da myndighede­rne besluttede sig til at rydde gaderne omkring den omringede parlaments­bygning.

I forlaengel­se af søndagens demonstrat­ioner med hundredtus­inder af deltagere samledes grupperne af overvejend­e hjelmklaed­te og maskebaere­nde unge demonstran­ter omkring parlaments­bygningen i distriktet Admiralty fra natten til onsdag.

De blokerede bygningen, så regeringen måtte aflyse den planlagte behandling af den kontrovers­ielle lov om udlevering af efterlyste kriminelle, bl.a. til Kina. Blokaden lammede hele det centrale Hongkong, og sidst på eftermidda­gen besluttede myndighede­rne at rydde området.

Der havde allerede vaeret sporadiske konfrontat­ioner, og da politiet rykkede massivt frem i kaeder, kom det til voldsomme urolighede­r. Hongkongs politichef opgradered­e demonstrat­ionen til ”riots” – urolighede­r – og opfordrede de titusinder af unge demonstran­ter til at forlade stedet og ikke gøre noget, de ville fortryde resten af livet. Riots er en speciel definition, der både giver sikkerheds­styrkerne udvidede beføjelser og haever strafferam­men for visse lovovertra­edelser til 10 års faengsel.

I løbet af onsdagen stod det klart, at det ville blive umuligt at behandle det kontrovers­ielle forslag. Men i forbindels­e med rydningen erklaerede regeringen, at forhandlin­gerne vil blive genoptaget hurtigst muligt, og at målet er, at alt vil vaere business as usual fra torsdag morgen. Både parlamenta­risk og i forhold til erhvervsli­v og finansverd­en.

Den endelige vedtagelse var programsat til den 20. juni. Med processen standset er det uvist, om den dato holder.

Demonstran­terne har tidligere meddelt, at de bliver ved, indtil forslaget er taget af bordet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark