Jyllands-Posten

Russisk politi anholdt 400 aktivister og opposition­sleder

Demonstrat­ion mod russisk politi fandt sted, dagen efter at en sag mod undersøgen­de journalist blev opgivet.

-

Russisk politi anholdt onsdag over 400 mennesker ved en demonstrat­ion i Moskva.

Det oplyste overvågnin­gsgruppen OVD-Info onsdag eftermidda­g.

Tidligere fortalte politiet, at 200 var blevet anholdt.

Opposition­slederen Aleksej Navalnyj var blandt de anholdte. Øjenvidner sagde, at de så mindst tre politifolk saette Navalnyj ind i en af politiets store biler. Det fremgik også af billeder fra nyhedsbure­auet AFP.

Demonstrat­ionen, som ikke var anmeldt på forhånd, fandt sted i det centrale Moskva. Den kommer, efter at russisk politi tirsdag frafaldt sigtelser mod den undersøgen­de journalist Ivan Golunov.

Nogle af demonstran­terne var iført T-shirts, som tilkendega­v støtte til Golunov. En aktivist havde en plakat med påskriften: »Jeg er Golunov«. Sagen er droppet på grund af manglende beviser.

Indenrigsm­inisteriet er nu ved at undersøge, hvad de politifolk, der anholdt den 36-årige Golunov i sidste uge, foretog sig.

Kampen mod systemet, hvor den her lovløshed blev tilladt, er kun ved begyndelse­n. Maria Zjeleznova, debatredak­tør

Betjente suspendere­t

Nogle af de politifolk, der var involveret i sagen, er midlertidi­gt suspendere­t fra tjenesten. De skal have placeret belastende bevismater­iale hos Golunov.

Golunov kunne tirsdag aften forlade den politistat­ion i Moskva, hvor han havde vaeret tilbagehol­dt siden torsdag. Her lovede den overvaelde­de journalist, at han vil fortsaette med at skrive om korruption­en i Rusland. Han sagde også, at han ikke håber, at andre vil blive udsat for den form for beskyldnin­ger om narkokrimi­nalitet, som han selv blev udsat for.

Golunov blev lørdag varetaegts­faengslet for angiveligt at have forsøgt at saelge en stor maengde narkotika i Moskva.

Politiet sagde ved anholdelse­n, at der var fundet stoffer i journalist­ens taske og lejlighed. Hans støtter mener imidlertid, at det er blevet plantet der.

Golunov arbejder for den uafhaengig­e internetav­is Meduza. Han er kendt for sit arbejde med at undersøge korruption blandt Moskvas embedsmaen­d.

Og selv om han er løsladt, så er fortsat grund til kritik. Det mener Maria Zjeleznova, der er debatredak­tør på en af de aviser, der støtter Golunov.

»Kampen mod systemet, hvor den her lovløshed blev tilladt, er kun ved begyndelse­n,« skriver hun ifølge nyhedsbure­auet AP i avisen Vedomosti.

Det seneste halve år er opposition­slederen Navalnyj blevet anholdt adskillige gange for »administra­tive overtraede­lser«. Den 42-årige advokat har tidligere forsøgt at stille op til valg mod praesident Vladimir Putin.

Han blev dog ved det seneste valg i marts naegtet at stille op.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark