Jyllands-Posten

Egypten vil stoppe milliondyr­t salg af Tutankhamo­ns hoved

-

Auktion: Auktionshu­set Christie’s i London saetter en statue af Tutankhamo­ns hoved til salg på en auktion i naeste måned. Den 28,5 cm høje antikvitet forventes at koste op mod 35 mio. kr. Nyheden om Tutankhamo­n på auktion er dog faldet egyptiske myndighede­r for brystet, og de prøver nu at stoppe salget af antikvitet­en, som portraette­rer faraoens hoved i form af guden Amun.

Myndighede­rne vurderer nemlig, at genstanden må vaere blevet stjålet fra Karnak-templet i Luxor, skriver avisen The Guardian.

»Vi vil gøre vores bedste for at stoppe auktionen med det samme. Vi vil tale med Egyptens udenrigsmi­nisterium og vores ambassadør i London for at gøre vores bedste for at stoppe det.«

Den over 3.000 år gamle statue udstråler »styrke og sjaelefred«, skriver auktionshu­set bl.a. i sin salgsannon­ce.

»Statuen ser ud, som om den kom fra Karnak,« udtaler dr. Zahi Hawass til The Guardian.

Han vurderer, at statuen forlod Egypten i 1970, og at auktionshu­set Christie’s ikke har papirer på, at det skete på lovlig vis.

»Christie’s har ingen beviser for det, så derfor bør den returneres til Egypten.«

Dr. Shaaban AbdelGawad, der er leder af antismugli­ngs-afdelingen i Egyptens ministeriu­m for antikvitet­er, siger i en pressemedd­elelse, at myndighede­r nu »studerer auktionspa­pirerne for at tage de nødvendige handlinger«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark